Äkta Vara har granskat vegetariska produkter inför grillsommaren

Allt fler människor byter ut köttet på grillen mot växtbaserade substitut. Nu har konsumentorganisationen Äkta vara försökt ta reda på vad dessa alternativ egentligen innehåller.
– Vi tror att många känner sig vilsna, säger verksamhetsledare Björn Bernhardson på Äkta Vara.

Bland de 90 olika produkter som Äkta vara undersökt framträder en komplex bild med flera olika ingredienser som på olika vis försöker återskapa köttets egenskaper.

– Det är lite som att man plockar isär råvarorna i sina beståndsdelar och sedan bygger ihop dem igen, fast i en kombination och på ett sådant sätt att de ska få egenskaper som mer liknar köttets.

I granskningen använder sig Äkta vara av begreppet “industriella påhitt” om ingredienser som vanligtvis inte skulle användas matlagning i hemmet så som aromer, koncentrerade proteiner och andra industriella tillsatser. Och de konstaterar att mängden av dessa industriella påhitt är vanligast i korv med i snitt 6,8 stycken följt av burgarna med 4,4 stycken och färserna med 3,3.

Den vanligast återkommande ingrediensen var rapsolja medan den mest frekventa tillsatsen var metylcellulosa, som återfanns i hälften av de undersökta produkterna.

Äkta vara konstaterar att det kan vara svårt att avgöra vad som egentligen är huvudingrediens i de olika produkterna, när det i fallande skala i en vanlig ingrediensförteckning kan stå: ”Vatten, rapsolja, modifierad potatisstärkelse, salt, förtjockningsmedel (E407a bearbetad eucheumaalg, E415 xantangummi, E425 konjakgummi, E461 metylcellulosa)”

– Man kan undra vad det här är för typ av produkt, när en stor del av den utgörs av vatten, olja och tillsatser. Den innehåller också väldigt lite protein. Nu har vi inte granskat proteinhalterna i alla korvar, men vi noterar i alla fall att just denna korv till och med innehåller mindre protein än korvbrödet den serveras i, säger Björn Bernhardson.

Källa och foto: Äkta Vara

 

Fakta | Om vegogranskningen

  • Äkta vara har granskat ingrediensförteckningen på 90 produkter, fördelat på tre produktgrupper: korv (37 stycken), burgare (32 stycken) och färs (21 stycken).
  • Produkter från följande varumärken ingår: Anamma, Astrid och aporna, Beyond meat, Bärta, Coop, Ekko gourmet, Findus Pease, FRY’s, Garant, Hälsans kök, ICA, Kung Markatta, Max (Dafgård), My Best Veggie, Naturli’, Oumph!, Peas of Heaven, Pärsons, Quorn, Sorunda Korvfabrik, TaiFun, The Meatless Farm Co, Veggi, Veggyness, VegMe, Vegott, Vemondo, WurstMaster, YiPin.
  • Undersökningen genomfördes mellan mars och juni 2020.

Källa och foto: Äkta Vara

 

Fakta | Bra vegogrillprodukter med minst ”industriella påhitt”

Högst rankade burgarna:

  • Ekko gourmet Solrosburgare
  • Bärta! Burgare umami
  • Kung MarkattaDinkelburgare mix
  • CoopVegoburgare kikärtor & quinoa

Högst rankade korvarna:

  • TaiFun Tofu-Wienerkorv
  • Kung MarkattaVegokorv rökt
  • WurstmasterVeganska Farmare Grekisk
  • VeggynessHot dogs

Högst rankade färserna:

  • Coop Vegofärs av soja, kikärtor & frön
  • Kung MarkattaSojafärs
  • Ica Naturell sojafärs
  • AnammaEkologisk vegofärs

Källa: Äkta Vara