Allt fler ansluter sig till PantaPå

PantaPå heter en uppstickare inom plaståtervinning som gjort enorma framsteg i år. Från att ha tre testbutiker inom Apoteket för att panta deras påsar, gick de i våras vidare till 41 butiker. Sedan dess har fler aktörer hakat på och nu inleder Skogaholm samarbete med företaget för sina brödpåsar.

Med hjälp av appen PantaPå går påsarna att panta på någon av Sveriges ca 5 000 återvinningsstationer. När kunden skannar påsens streckkod känner appen av återvinningsstationens gps-koordinater. Påsen sorteras i behållaren för plastförpackningar och panten sätts in på kundens bankkonto alternativt skänks till välgörande ändamål. Panten ligger på 1 krona för små påsar och 2 kronor för stora. Därefter får man en rabattkupong att användas vid nästa köp.

Civilingenjören och entreprenören Suwar Mert är grundare och vd för företaget PantaPå som skapat appen. Syftet är att ge alla förpackningar ett ökat värde. På så vis ökar sannolikheten att de återvinns Nu är fler företag på gång att ansluta sig.

Sedan tidigare använder Apoteket tjänsten och i förra veckan blev det klart att även Yes diskmedel anslutit sig.

– Vi har fler företag som är på gång, bland annat en global tvättmedelsjätte. Och senare i höst lanserar vi appen internationellt. Målet är att alla typer av förpackningar ska vara pantbara, säger Suwar Mert i en kommentar.

Skogaholms kampanj tillsammans med PantaPå pågår från och med 12 augusti 2019 och tills vidare.

Källor: PantaPå m fl.

Pressbild: Fazer/Skogaholm