Allt fler butiker satsar på obemannat

De stora matvarukedjorna satsar nu på allvar på butiker utan personal, menar SvT. Inom kort har både ICA och Coop obemannade butiker i drift landet. En av orsakerna är ett förändrat köpmönster hos kunderna.

Obemannade butiker är inget nytt koncept i Sverige. Livsviktigt har tidigare skrivit om bland annat Edvin Johansson och hans startupbolag i Linköping, en obemannad butik som han genom franchise låter växa över Sverige med gott resultat.

Men samtidigt som Edvin Johansson och några andra mindre aktörer drivit på utvecklingen har de stora kedjorna avvaktat. Tills nu.

I slutet av förra året så startade Ica ett testprojekt i Värmland och Coop är näst på tur.

Två butiker ska under hösten öppna i Gävletrakten i ett pilotprojekt, och blir utfallet positivt menar man på Coop att en expandering över hela landet är att vänta, enligt SvT.

Butikerna kommer ha ett mindre utbud än de vanliga, stöldrisken ska begränsas med registrering och övervakning.

Josef Gäreskog är handelsanalytiker på HUI Research, som ägs av branschorganisationen Svensk Handel. Han menar att beskrivningen är i linje med framtiden.

– Sen kanske inte det handlar om att man öppnar hela butiker. Det kanske innebär att man öppnar en förbutik där det finns ett basic sortiment på kvällar och kanske efter stängningstid, säger han till SvT.

Källa/text: SvT/Marie Hallencreutz

Foto: AutoMat/Edvin Johansson