Allt fler butiker testar avfallspåsar för frukt och grönt

Ett antal olika matbutiker i landet testar olika lösningar för att minska sin plastanvändning. En metod för att minska användningen är att byta ut fruktpåsarna i plast till matavfallspåsar i papper som sedan kan användas hemma för matavfall.

Det var förra sommaren som en kund till Coop i Hudiksvall som kom med idén om att ersätta plastpåsar med avfallspåsar för frukt och grönt. Butiken kontakatade kommunen och fick tillgång till påsarna under ett par veckor.

Testet var en framgång och butiken fortsatte i större skala sedan dess och kommunen sade att de gärna skulle erbjuda påsar till fler butiker framöver.

Nu ska en handfull Karlstadsbutiker tillsammans med kommunens miljöförvaltning och Karlstads Energi testa metoden.

– Vi jobbar för att minska konsumtionen av engångsplast och att kunna erbjuda lösningar på alternativa produkter till plasten. Nu startar vi ett pilotprojekt med matavfallspåsar som alternativ till plastpåsar i frukt- och grönsaksavdelningen. Vår förhoppning är att det ska vara ett fungerande koncept som uppskattas av konsumenter och att fler butiker vill ta efter framöver, säger Jenny Sundén, miljöhandläggare på miljöförvaltningen.

De butiker som deltar i pilotprojektet är Stora Coop Bergvik, Ica Maxi Välsviken och Ica Supermarket Hagahallen och projektet pågår till och med 30 september.

Källa: Fri Köpenskap