Alltfler svenskar vill äta hälsosamt

Nära nio av tio svenskar tror att hälsosam mat kan förebygga sjukdomar och ohälsa på lång sikt. Samtidigt tror sig en tredjedel inte ha rätt livsstil för att leva så länge de vill. Det visar en ny undersökning som Ica låtit Novus ta fram för årets framtidsrapport.

Fyra av tio uppger också att de skulle äta nyttigare om de hade större kunskap om vad som var nyttigt för dem. Ica har därför tagit fram fyra exempelrecept på framtidsmat.

Årets framtidsrapport från Ica fokuserar på framtidens största hälsoutmaningar i Sverige och vad vi kan göra för att motverka dem. Enligt Världshälsoorganisationen kommer 73 procent av alla dödstal år 2020 att orsakas av kronisk sjukdom. Av dessa skulle 80 procent kunna undvikas med hjälp av rätt livsstil, enligt organisationen.

ICAs undersökning i samband med rapporten visar att 85 procent av svenskarna tror att hälsosam mat kan förebygga sjukdomar och ohälsa på lång sikt, samtidigt som en tredjedel (29 procent) är osäkra på om de har rätt livsstil för att leva så länge som de vill. Fyra av tio uppger att de skulle äta nyttigare mat om de hade större kunskap om vad som faktiskt var nyttigt för dem.

– För att vända utvecklingen behöver vi i större utsträckning ställa om vår livsstil för att förebygga ohälsa och arbeta mer proaktivt mot sjukdom. Genom rapporten vill vi visa vad som kommer att spela roll för att vi ska leva våra liv mer hälsosamt framåt, säger Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på Ica-Gruppen.

Framtidens skräddarsydda hälsokost 

Redan 2025 väntas bakteriecocktails anpassade för individens behov användas som alternativ till vissa mediciner. Framtidens sjukvård kommer sannolikt också innehålla mer individanpassade behandlingar.

– Inom tio år tror jag att man kommer ge patienter enskilda bakterier eller skräddarsydda bakteriecocktails som ett alternativ eller komplement till konventionella mediciner, det menar Robert Caesar, docent i molekylär medicin vid Wallenberglaboratoriet på Göteborgs universitet, i Icas framtidsrapport 2019.

Goda tarmbakterier och så kallade probiotiska livsmedel, nyttobakterier för optimal mag- och tarmhälsa, är en växande trend. Enligt Robert Caesar är grundprincipen för en god tarmhälsa att äta mycket och varierande kostfibrer, frön, grovt bröd, gröna växter och andra växter ovan jord. Människor uppmanas även att konsumera tio gånger mer bönor, linser och andra baljväxter än idag. Dessutom krävs en fördubblad konsumtion av grönsaker och en kraftig intagsökning av nötter och frön.

Källa och foto: Ica

 

Fakta | Icas framtidsrapport

Fyra framtidsrecept för 2025

Med utgångspunkt från rapporten har ICA tagit fram fyra framtidsrecept som exempel på vad vi kan tänkas äta 2025. Det handlar om hållbar funktionsmat som ska passa alla plånböcker. Dessa är; Kefirkraut på rödkål, vegetarisk foie gras, kombucha- och hallonglass samt antistressande smoothie.

Recept kefirkraut 

Kefirkraut
Rätter med särskilda funktioner för hälsa kommer att bli vanligare i framtiden. Livsmedel med probiotika som yoghurt och fil skapar bättre balans i din tarmflora.

Ca 1 liter

2 dl surkål av rödkål

8 dl kefir, fil eller yoghurt

Gör så här

  1. Mixa surkål och kefir slätt. Sila och häll upp på flaska. Förvara i kyl.

 

Vegetarisk foie gras
I framtiden kommer vi att äta allt mer från växtriket. En vegetarisk foie gras på champinjoner, linser och havregryn kan kännas lika festlig som det exklusiva originalet.

Recept vegetarisk foie gras

6-8 personer

½ finhackad schalottenlök

1 riven vitlöksklyfta

100 g hackade champinjoner

1 msk rapsolja

1 dl kokta gröna linser

2 dl havregrädde

1 dl havregryn

½ dl ströbröd

25 g färsk jäst

1 tsk kinesisk soja

1 tsk salt

½ tsk torkad timjan

1 krm malen vitpeppar

2 tsk cognac eller brandy

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C. Fräs lök, vitlök och champinjoner i oljan tills löken är mjuk och vätskan kokat bort. Låt svalna.
  2. Mixa alla ingredienser till en jämn smet. Bred ut smeten i en liten smord form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt svalna.
  3. Servera gärna på en rostad brödskiva med fikon, cornichons och hackade hasselnötter.

 

Kombucha- och hallonglass

Kombucha har använts i tusentals år i Asien och är en fermenterad dryck baserad på en svampliknande bakteriekultur. Kombucha kan gynna matsmältningssystemet och motverka trötthet och utmattning. I form av en kall isglass tillsammans med hallon är den lätt att få i sig.

Recept kombucha och hallon-isglass

Ca 12 stycken

1 liter kombucha med hallonsmak

2 dl färska hallon

Gör så här

  1. Fyll kombucha och hallon i glassformar. Ställ i frysen minst 6 timmar.

 

Avstressande smoothie 

Spara tid och stressa ned med en smoothie. Ingredienser som blåbär, gröna ärter, spenat, nötter och alger anses av vissa forskare ha en avstressande påverkan.

Recept avstressande smoothie

Ger 2 stora glas

250 g blåbär

4 dl växtbaserad yoghurt

2 dl frysta gröna ärter

2 dl bladspenat

½ dl kallt kamomillte

½ dl nötsmör

1 msk honung

1 tsk algpulver t ex spirulina, chlorella eller kelp

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienser slätt och häll upp på två glas.