Årets matbluff 2019 utsedd

Alpro Cuisine soya vispbar utsågs till vinnare av antipriset Årets matbluff med en överväldigande majoritet av röster.

Endast två procent soja är innehållet i produkten ”Alpro Cuisine soya vispbar” som är ett vegetabiliskt alternativ till grädde.

Den huvudsakliga råvaran är palmolja, med hela 25 procent av innehållet. Jämförelsevis kan sägas att Alpros sojadrycker har fyra gånger så mycket sojabönor som deras alternativa gräddprodukt.

– Väldigt många känner sig uppenbarligen lurade av innehållet i produkten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara som anordnat tävlingen Årets matbluff.

Kritiserad palmolja

– Palmoljan är kritiserad, bland annat av miljöskäl, och många konsumenter väljer bort produkter som innehåller den. Jag tror att den negativa bilden ledde till att Alpros sojavisp fick så många röster, säger han.

Nära hälften av de totalt 19 100 rösterna föll på Alpros produkt. Närmaste konkurrenterna var Skånemejeriers ”Bara yoghurt frukt & bär” och Pågens ”Pågen Brioche hamburgerbröd”.

Palmolja boven även 2018

Förra årets matbluff (2018) var Lätta original, tillverkad av Upfield.

– Lätta är ett margarin, vars största ingrediens, förutom vatten är palmolja. Tillverkaren vet att palmolja är kritiserat och att konsumenterna inte vill köpa produkter med det i. Därför gör man det man kan för att vilseleda konsumenterna, sade Björn Bernhardson i samband med utnämningen i fjol.

”Naturligtvis besvikna”

Upfield skriver till TT att man valde att fokusera på rapsoljan på förpackningen eftersom ”Lätta innehåller nästan lika mycket rapsolja som palmolja” – 18 procent respektive 21 procent.

 

Röstresultat Årets matbluff 2019
Totalt 19 100 röster fördelades enligt nedan:

  1. Alpro Cuisine soya vispbar (9 416 röster)
  2. Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb (3 431)
  3. Pågen Brioche hamburgerbröd (3 270)
  4. Rå Blåbär pressad råsaft (2 019)
  5. Semper gluten free Bovete & Teff mjöl (964)

Läs mer på Äkta vara.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Äkta vara