Automats expansion har startat

I våras skrev Livsviktigt om den unge entreprenören Edvin Johansson i Livsviktigt magasin nr 7. Han uppmärksammades för att ha startat en obemannad matbutik i Ekängen utanför Linköping kallad Auto-mat. Nu startar hans expansion av butikerna via franchisetagare.

Först ut av franchisetagare är Edvins mamma Helén Persdotter som öppnade sin butik i Vallastaden intill Linköpings Universitet den 9 oktober i år.

Edvin Johanssons koncept med en liten butik (hans första i ett Attefallshus) fortsätter där kunderna kommer in i butiken genom bank-ID, skannar och betalar varorna själva med mobilen fortsätter även i mammans butik.

Genialiskt placerad

Butiken är genialiskt placerad i Vallastaden bredvid Linköpings universitet bland en mängd studenter som har sin egen dygnsrytm och en skral kassa. Butikens säljyta är bara på cirka 40 kvadratmeter och är idag landets största obemannade butik jämfört med Edvins Attefallshus på 25 kvadratmeter och de butiker som konkurrenten Lifvs har.

Varorna är desamma som de hos Axfood Närlivs och man satsar mycket på Eldorados produkter vilket ger låga priser som tilltalar målgruppen, det vill säga studenter.

Edvin Johansson fortsätter dock med sitt långsiktiga mål, som Livsviktigt skrev om i magasin nr 4 i år, med att expandera genom franchising över hela Sverige. Cirka hundra butiker inom tre år och 200 butiker inom fem år räknar han med. Redan nästa år tänker han sig 30 nya butiker kommer att öppnas.

Fler butiker på gång

Precis som i Edvin Johansson eget fall med den första butiken handlade lanseringen om ifall man får bygglov eller inte. Redan nu är två butiker på väg att få bygglov och om så sker kommer de att öppna i november i Askeby öster om Linköping samt i centrala Borlänge i Dalarna.

Så föddes idén

Edvin Johansson var själv student i Linköping och finansierade sina studier genom att sälja ägg från lokala producenter i en liten äggbod. När kunderna ville ha fler varor än bara ägg föddes tanken på att starta en litn butik men han insåg att han inte skulle ha råd med anställda. Då föddes tanken på en obemannad butik och som den blivande ingenjör han var kom han på hur ett inloggningssystem skulle se ut och ritade det själv i en 3D-modell på datorn.

Knackade koden själv

Han knackade även själv koden till systemet som skulle ge kunderna möjlighet att logga in sig själva genom Bank-Id. Kunden scannar och betalar som vanligt i en självscanningskassa och säkerheten nås via ett övervakningssystem som redan fanns på marknaden.

Livsviktigt fortsätter att följa Auto-mats expansion och återkommer även med fler artiklar kring konkurrenten Lifvs som också är i en stark expansionsfas.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: priva