Branschfond lösning då rättssystemet sviker handlare utsatta för brott?

Trots att Örjan Josefsson är väldigt upprörd och ledsen över det som hänt med att han som butiksägare är den sista som får ekonomisk hjälp trots att gärningsmannen dömts för rån har han kommit fram med en idé som kan hjälpa andra butiksägare i liknande situation.

– Om vi skapade en branschfond som tog över våra skadeståndskrav och drev in dem kan vi klara oss bättre trots att rättssystemet sviker, säger Örjan Josefsson.

Livsviktigt tog Örjan Josefssons ärende vidare till Svensk Handel och deras säkerhetschef Per Geijer för att ställa några frågor.

Hur vanligt är det att inte få ut skadestånd?

Örjan Josefsson är väldigt upprörd över hur han som juridisk person bemöts trots att han är offret. Han menar att rättssamhället är till för advokater och de kriminella, inte för offren. Hur ser du generellt på Örjans fall? Är det vanligt att det går till så här enligt din erfarenhet?

– Ja, så här ser det tyvärr ut för den som blir brottsoffer idag. Oftast helt omöjligt att få någon ersättning. Alla som regelbundet vistas i vår rättsprocess, inklusive de kriminella, får snabbt och effektivt utbetalt ersättningar, skadestånd och annat. Brottsoffret lämnas vind för våg. Detta är ofta den sista i en serie kränkningar som börjar med själva brottet och slutar med detta upplägg. Inte konstigt att viljan att anmäla brott sjunker stadigt, säger Per Geijer.

Vad innebär en stämning?

Vad innebär en stämning av gärningsmannen för att få ut sitt skadestånd, det vill säga hur går det till? Kostar det något och om det är ovisst att lyckas med stämningen står man då där med en massa kostnader istället?

– Det är i princip lönlöst. Dessa individer har inga tillgångar så det är nästan omöjligt att få ut några pengar. Speciellt för småföretagare och privatpersoner som inte kan avvara resurser under väldigt lång tid för att bevaka och jaga efter det tillfälle då gärningspersonen eventuellt får ett vitt arbete. Det är inte så mycket kostnader annat än tid. Ofta utan särskilt stor sannolikhet för framgång.

Kan en branschfond vara en bra idé?

Örjan har en idé om en branschfond som kan stötta butiksägare vid sådana här mål. Branschfonden tar över butiksägarens skadeståndskrav och butiksägaren får ut motsvarande summa samtidigt som branschfonden fortsätter att ligga på och utkräva summan av gärningsmannen. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det låter som en spännande idé. Som en försäkring för att ge brottsdrabbade handlare någon form av uppmuntran/upprättelse, samtidigt som fonden har uthållighet nog att jaga efter dessa skadestånd under lång tid.

“Vi jagar dig så länge det finns en skuld att driva in”

– Jag gillar tanken: om du ger dig på handeln och utsätter våra medlemmar för brott så blir du aldrig av med oss. Vi jagar dig så länge som det finns en skuld att driva in. Vi tittar över detta förslag och ser vad som är möjligt att genomföra, säger Per Geijer.

Finns det något annat sätt för Örjan att få ut sitt skadestånd?

– Inget effektivt, lagligt sätt. Tyvärr är systemet ordnat så att brottsoffret inte har särskilt stora chanser att få ersättning. Tyvärr.

Staten lyckas inte skydda brottsoffren

Har du övriga kommentarer kring det här fallet?

– Detta fall är ju speciellt då det handlade om en så överhängande fara för att en handlare skulle skadas allvarligt eller till och med dödas. Men de principer som gör att de inte får något skadestånd gäller ju för i princip alla brottsoffer. De flesta kriminella har ingen möjlighet eller vilja att betala några skadestånd. Tyvärr lyckas inte staten skydda brottsoffren i det hänseendet heller.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Svensk Handel