Butiken som bjuder äldre och ensamma på gratis julbord

– Kan jag göra en person lycklig så är jag nöjd.

Det säger Stefan Källvik, handlare på Ica kvantum i Säffle som för tredje året i rad ordnar med gratis julbord åt ensamma, äldre och utsatta.

– Det har gått bra och varit väldigt kul. Vi har väl haft haft i snitt 50 till 60 gäster varje år och förväntar oss detsamma i år.

Hans engagemang för äldre och ensamma började dock långt tidigare.

– Vi hade i flera år sponsrat ett äldreboende här som heter Lindbacken med julbord för de boende. Men så för tre år sedan visade det sig att de hade svårt att få tag på ideell personal på julafton så då bestämde jag mig för att ta över stafettpinnen. Vi har ju ändå öppet på julafton, gott om plats och ett bra kök.

Endast tre timmar extra i köket för den varma maten behövdes för att i ordningsställa julbordet.

– Vi fick låna bord och stolar av idrottsföreningen och sedan hjälpte personalen och min familj till. Sedan kommer en lokal trubadur och spelar julsånger också. Det hela börjar med en glöggstation i entrén med glögg och pepparkakor sedan är det gående julbord och efteråt finns ett dessertbord.

Vem som helst som är intresserad får komma in och äta och man vänder sig främst till de ensamma – inte minst på landsbygden – och de som inte har det så gott ställt.

– Då vi började var det ju också den här flyktingvågen och jag tänkte att det kunde vara en bra idé för integration att bjuda in dem också och det blev mycket populärt. Jag stänger inte dörren för någon. Traditioner är viktigt. Populärast på julbordet är köttbullar, prinskorv och julskinkan men även dopp i grytan är uppskattat.

Efter det första julbordet var avklarat för tre år sedan satt han i bilen med familjen hem:

– Jag sa till min familj att det här ska vi fortsätta med. Det ger så mycket tillbaka. Folk är verkligen glada och man känner värme och gemenskap. Jag brukar säga att kan jag göra en person lycklig så är jag nöjd.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: privat