Coronarestriktioner lägger våt filt över efterlängtad julhandel

Trots att julhandeln väntar runt hörnet sjunker framtidstron i butikshandeln drastiskt. Störst är tappet bland sällanköpshandlarna men för första gången sedan Coronapandemins inträde påverkas även dagligvaruhandeln. Utökade restriktioner gör att nästan 9 av 10 svenskar nu avråds från att besöka butiker och köpcentrum.

– Vi befinner oss för nionde månaden i en pandemi som slagit stenhårt mot många företag och årets julhandel mer efterlängtad än någonsin. Därför är det närmast mardrömslik tajming att kunder avråds från att besöka butiker inför årets viktigaste försäljningsperiod, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

När coronakrisen slog till i våras störtdök framtidstron i butikshandeln. Sedan dess har framtidsutsikterna sakta ljusnat, men nu är återhämtningsfasen bruten. Framtidstron i butikshandeln faller i november månads Handelsbarometer med 8,2 enheter, och den sammanfattande Framtidsindikatorn landar på index 79,1, vilket är långt under förra årets nivå. Ett indexvärde på 100 återspeglar en neutral nivå.

”Fortsatt behov av kraftfulla stödåtgärder”

Framtidsförväntningarna minskar för både dagligvaru- och sällanköpshandeln. Störst är tappet för sällanköp, det vill säga all handel utöver maten, där minskad tro på både försäljning och framtida lönsamhet drar ned siffrorna rejält.

– Givetvis måste fokus ligga på att bromsa smittspridningen men vi behöver också fråga oss vilket samhälle vi står med när krisen är över. Kraftfulla stödåtgärder för att rädda företag och jobb kommer fortsatt att krävas, säger Karin Johansson.

Till TV4 Nyheterna säger Karin Johansson att de allra flesta stöd har fasats ut nu och att vi befinner oss i ett läge som är värre än i våras.

”De allra flesta butiker har haft det väldigt dystert under en lång tid. Man började få upp näsan över vattenytan efter sommaren men så kom den andra vågen och så slog det till igen och det finns inte så mycket att ta av därute i butikerna av resurser och kapacitet och att få de här stöden på plats är helt centralt”, säger hon.

”Att förlänga de här kortidspermitteringarna, det är bra och det här omställningsstödet är också något vi behöver men det är alldeles för krångligt och alldeles för höga trösklar för att få ta del av det. Långt ifrån alla pengar som avsatts har använts och det är till och med så att det är så krångligt att att man avstår från att söka.”

Rekordstor e-handelsförsäljning att vänta

Framtidstron i e-handeln minskar med 2,3 enheter, till index 116,6. Trots tappet är optimismen bland landets e-handlare fortsatt stor inför årets avslutande shoppinghögtider.

– Handelsföretagen satsar stort på att möta kunderna digitalt i årets julhandel och vi kommer att få se en rekordstor e-handelsförsäljning. Hela logistik- och leveranskedjan kommer att ställas inför sitt största prov hittills, säger Karin Johansson.

Undersökningen genomfördes mellan den 2-12 november och under mätperioden har fler län succesivt omfattats av utökade allmänna råd som bland annat innebär en avrådan från att besöka butiker och köpcentrum.

Läs mer om omställningsstödet på skatteverkets hemsida.

Text: Marie Hallencreutz

Källor: Svensk Handel, TV4 Nyheterna

Foto: Skatteverket