Det här är viktigast när vi handlar mat

Mat som smakar bra, har hög kvalitet och är bra för djur och natur. Det är vad svenska konsumenter främst kikar på när de handlar livsmedel.

Kantar Sifo har på uppdrag av KRAV frågat 1 000 konsumenter i Sverige vad som är viktigast för dem när de handlar livsmedel. Inte oväntat är att maten ska smaka gott och hålla hög kvalitet allra viktigast. Därefter kommer att maten är producerad på ett sätt som är bra för djuren och att den inte har skadlig påverkan på djur och natur.

– Valet i mataffären kan göra stor skillnad för djurens välbefinnande och miljön. Vår undersökning tyder på att många konsumenter förstår det, säger Katarina Wolf, marknadschef på KRAV.

Faktorer som rör schyssta villkor för människorna som producerar maten hamnar också högt upp på listan. På tio i topp finns även faktorer som ”är producerad utan bekämpningsmedel” och ”är naturlig”.

– Mycket av det som hamnar högt på listan återfinns i KRAVs regler. Genom att välja en KRAV-märkt produkt i affären gör du gott för människor, djur och natur, säger Katarina Wolf.

Här är de tio viktigaste faktorerna när vi handlar mat

  • Smakar gott
  • Har hög kvalitet
  • Är producerad på ett sätt som är bra för djuren
  • Inte har skadlig påverkan på djur och natur
  • Ger bonden/producenten tillräckligt betalt / Har svenskt ursprung (delad femteplats)
  • Är producerad med bra arbetsvillkor
  • Är naturlig
  • Är producerad utan bekämpningsmedel
  • Är hälsosam

Text: Marie Halldetstam Hallencreutz

Källa: KRAV