Explosioner i Uppsala

Natten till i går, onsdag, skedde en explosion utanför livsmedelsbutiken Uppsala Orienthus på Kvarntorget i Uppsala. Delar av fasaden till butiken förstördes i explosionen och en person skadades lindrigt. Polisen tog hjälp av nationella bombskyddet under natten. Ytterligare en explosion skedde under måndagen i Gottsunda i Uppsala.

Explosionen inträffade utanför en livsmedelsbutik som ligger i samma byggnad som ett vandrarhem på Kvarntorget klockan 23.30 natten till onsdag. Den skakade personen befann sig i vandrarhemmet. Livsmedelsbutiken var stängd vid tillfället.

Polisen utgår ifrån att det inte var en olyckshändelse och utreder det skedda som mordförsök alternativt allmänfarlig ödeläggelse samt vållande av kroppsskada.

Muhammad Ubaid, som driver Uppsala Orienthus, känner enligt lokala medier inte till någon hotbild mot sig eller sin butik.

– Jag är lite chockad. Jag har ingen aning om vad som hänt, faktiskt. Jag lämnade butiken på tisdagskvällen och då var det två medarbetare kvar som skulle låsa och stänga, sade han till SVT Uppsala.

Natten innan, på måndagen, exploderade vad som tros vara en en så kallad banger, utabför en dörr till ett socialkontor i Gottsunda i Uppsala. Dörren blev demolerad och flera fönsterrutor utslagna. Ingen kom till skada efter explosionen i måndags.

Källor: Svt uppsala, Ica nyheter update