Fler bedrägerier istället för rån

Den organiserade brottsligheten flyttas från värdetransportrån till omfattande bedrägerier. En brottslighet med stora mörkertal. Politikerna måste ge Bolagsverket i uppgift att kontrollera årsredovisningarna.

Bedragarna förfalskar och kapar bolag och beställer pallar med varor men Polisen, Ekobrottsmyndigheten och Bolagsverket pekar på varandra.

Enligt Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel ligger det stora problemet hos Bolagsverket, säger hon till Fri Köpenskap.

Vid ett kreditköp kontrolleras köparens kreditbetyg av handelns ofta automatiska system. Men kreditbetyget bestäms av årsredovisningarna hos Bolagsverket och dessa är enkla att förfalska.

”Bolagsverket är en registrerande myndighet så man gör inga kontroller alls. Detta måste ändras och det kan bara göras genom en lagändring från politiskt håll.”, säger hon.

Och det behöver ske snabbt. Den organiserade brottsligheten som tidigare ägnat sig åt värdetransportrån har insett fördelarna med storskaliga bedrägerier där man slipper fysiskt våld. Risken att åka fast är liten och skulle det hända så är straffskalan mindre.

Källa: Fri Köpenskap

 

Fakta |Så lurar bedragaren till sig miljarder kronor i varor

1. Bedragaren köper eller kapar ett bolag genom att till exempel locka med billig hjälp att avveckla bolaget. Att via en målvakt eller fiktiv person sätta sig själv i vd-rollen är ett annat sätt att ta kontrollen.

2. I stället för att avveckla bolaget lämnar bedragaren in en falsk årsredovisning till Bolagsverket som är en registrerande myndighet och därför inte kontrollerar bokslutet.

3. I den falska årsredovisningen är omsättning, resultat och andra nyckeltal manipulerade så att ett högt kreditbetyg uppnås.

4. När beställningen görs kontrollerar leverantören, ofta med ett automatiskt dataprogram, kreditvärdet. Med de siffrorna blir kreditvärdet högt och bedragaren kan beställa för stora summor.

5. Bedragaren lägger flera beställningar hos olika leverantörer och jobbar ofta med flera bolag samtidigt.

6. När leverantören eller det kapade bolaget anar ugglor i mossen och anmäler händelsen till polisen är varorna redan borta. Ofta har bedrägerierna pågått en lång tid.

7. Beroende på typ av produkt skeppas de antingen ut ur landet eller säljs till mindre nogräknade butiker eller restauranger. I dagligvaruhandeln är kött, dricka och tobak särskilt utsatta segment.

Källa: Fri Köpenskap