Friskvård i skånska Ica-butiker

Snart öppnar 10 skånska Ica Kvantum handlare en “ny” avdelning för friskvård. Vi ska ta vårt ansvar för en bättre morgondag.

Välfärdssjukdomar ökar och med de följer lidande och ökad belastning på vården.

– Det talas om en metabol pandemi. Vi äter oss sjuka vilket är tragiskt och onödigt. Vi blir vad vi stoppar i oss, säger Jens Bertilzon på Ica Toppen i Höllviken, en av initiativtagarna till Friskvårdsavdelningen.

Det hela började med boken Växtkraft, skriven av Michael Kock som Ica-butikerna är med och sponsrar och säljer. Boken vill uppmärksamma att vi äter för mycket socker och processade produkter, vilket i för stor mängd kan leda till typ 2-diabetes, kärlkramp, hjärtinfarkt eller stroke. Men framförallt inspirerar och informerar boken om frukt och grönt och andra sunda val.

De tio handlare som står bakom projektet kommer därför att döpa om sina respektive frukt- och gröntavdelningar till Friskvårdsavdelningen.

– Vi blir vad vi stoppar i oss. Det är dags att vi handlare på ett positivt sätt, utan pekpinnar, försöker påverka att kalorierna som konsumeras även innehåller viktiga näringsämnen, säger Jens Bertilzon.

Friskvårdsavdelningen är tänkt att löpa som projekt under hela 2019 och förhoppningsvis fortsätta även efter det. Att slåss mot sockerberoende, överätande och näringsfattig mat är en långsiktig kamp, menar Jens Bertilzon.

– Problemet är att socker är så billigt och tillgängligt. Förr, när socker var en kostsam lyxvara och man bara åt bakelser och drack läsk på högtidsdagar, var problemet litet. Men när två liter läsk på kampanj i dag kan kosta tio kronor, då blir det problem.

Med i satsningen är, förutom Ica Kvantum Toppen i Höllviken, även Ica Kvantum-butikerna i Hörby, Klippan, Malmö (Emporia), Sjöbo, Svedala, Södra Sandby, Tomelilla, Vellinge och Ystad.

Text: Marie Hallencreutz

Källa och foto: Ica Maxi Toppen Höllviken