Guldstänk prisar Icahandlare i Västerås

Ica Nära Vallby vann Årets Hållbarhetspris vid Västerås årliga näringslivsgala Guldstänk i ett fullsatt konserthus förra torsdagen.

Livsviktigt har tidigare skrivit om Daniel Özer som driver Ica Nära Vallby i Västerås. Detta för hans stora engagemang att fånga upp ungdomar i utanförskap genom att ge dem möjlighet till arbete via utbildning och praktik i sin butik. Bland annat har han korats till Västmanlands mest företagsamma person 2015 av svenskt Näringsliv, för sitt arbete med ungdomar.

Nu har hans butik tilldelats Årets Hållbarhetspris på Guldstänk som är Västerås årliga näringslivsgala.

Startade bemanningsföretag

Det började med att han tog in ungdomar, som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden, som praktikanter i sin butik. Det hela utveclade sig till att han startade ett bemanningsföretag för ungdomar som har svårt att hitta en meningsfull vardag, Suburb staff.

Inom Suburb staff utbildas och handleds numera ungdomar i åldern 16-25 år i Daniels butik. De får praktik, kunskaper kring kundbemötande och förståelse för vilka förväntningar arbetsgivare och kollegor har.

Ta socialt ansvar

När ungdomarna har genomgått utbildning och praktik är tanken att de ska gå vidare till sitt första jobb. Hittills har 15 ungdomar fått jobb inom Ica och butiken har tio till som är under utbildning.

Butiker som vill ta ett socialt samhällsansvar kan anlita ungdomar från Suburb staff för att exempelvis plocka upp varor eller andra enklare vardagssysslor som ofta inte hinns med.

Införlivat hopp och framtidstro

Daniel Özers butik Ica Nära Vallby nominerades för detta engagemang i Västerås näringsgala, Guldstänk för att ”med sitt inkluderande förhållningssätt tagit lokalt ansvar och införlivat hopp och framtidstro hos människor. Affärsverksamheten används som en språngbräda för nya idéer som inspirerar och vägleder andra på lokal, regional såväl som nationell nivå. Den hållbara affären har skapat både lojala medarbetare, nöjda kunder och en trygg och positiv känsla i närområdet.”

Hållbar affärsstrategi

Och motiveringen till att butiken vann Årets Hållbarhetspris på galan var:

Vinnaren av Årets Hållbarhetspris är ett strålande exempel på hur en hållbar affärsstrategi kan ge positiva effekter på både affären och samhället. Deras framgångsrika arbete och stora engagemang ger tydliga ringar på vattnet. De är ett föredöme i Västerås och i hela sin bransch genom det sätt som de hanterar några av samhällets just nu största utmaningar.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Svenskt Näringsliv