Han expanderar från Övertorneå till Malmö med obemannade butiker

För ett halvår sedan öppnade den 21-årige civilingenjörsstudenten Edvin Johansson äntligen sin obemannade butik i ett litet Attefallshus i Ekängen utanför Linköping. Vägen dit var lång för den drivne unge entreprenören och Livsviktigt ringde upp för att höra hur affärerna går.

– Affärerna går strålande, vi expanderar, säger Edvin Johansson.

Edvin Johansson är grundare och vd för Auto-mat, en liten obemannad livsmedelsbutik på landsbygden utanför Linköping.

Sålde ägg till en början

– Det började med att jag sålde ägg till kunder och levererade dem hem till folk i Linköping och här ute i Ekängen hade jag en äggbod. Äggen hämtade jag från gårdar i trakten och det blev snabbt en uppskattad liten verksamhet, säger han.

I början av sina studier kunde därför Edvin Johansson finansiera dem genom att sälja runt 100 plattor ägg i veckan.

Ökad efterfrågan

– Sedan började folk fråga efter fler varor och då kom jag på idén med att öppna en liten butik. Men jag förstod att jag inte skulle kunna ha några anställda för att det skulle gå runt så jag behövde tänka några varv till på hur det skulle kunna löna sig. Samtidigt visste jag att det inte var mycket till konkurrens då det inte fanns någon närbutik i Ekängen men kundunderlaget var ändå i minsta laget.

Byråkratiska hinder

Så för drygt två och ett halvt år sedan ringde Edvin byggnadskontoret och frågade om han fick bygga en mataffär i form av ett Attefallshus på sin mammas tomt, men nej, man måste då bo i huset.

Så då började han leta efter mark att bygga sin matbutik på och hittade till slut en tomt som ägdes av kommunen.

– Det var en perfekt plats som många här i bygden passerar ofta, vid en väg nära en återvinningscentral och en fotbollsplan. Men det var mycket byråkrati innan jag äntligen fick bygglov.

Gjorde allt själv

Och som den driftige ingenjörsstuderande han är började han inte bara kika efter ett lämpligt Attefallshus för butiken utan också tänka ut ett lämpligt inloggningssystem.

– Jag ritade huset själv i en 3D-modell på datorn och för att kunna ha en obemannad butik måste säkerheten vara hög för att undvika stölder. Jag kom fram till att en inloggning där kunden legitimerar sig med bank-ID vore bra för att kunna komma in i butiken. För att ytterligare öka säkerheten satte jag övervakningskameror i och utanför huset, säger Edvin Johansson.

Inloggningssystemet till butiken skapade Edvin Johansson själv genom att knacka kod. Kunden skannar sedan sina varor och betalar med sitt vanliga betalkort i en självskanningskassa. Övervakningssystemet fanns också redan på marknaden.

Invigning i november

I somras började så äntligen bygget av butiken och den 24 november i fjol invigdes butiken.

– Det var pirrigt men allt gick bra och idag har cirka 100 kunder i snitt per dag. Det är mycket för en sådan liten butik med ett så litet kunderlag, säger han.

Lokala råvaror

Och nu har han också kunnat utöka sortimentet från de ägg han startade sin verksamhet med en gång i tiden.

– Jag samarbetar med lokala producenter som levererar färska grönsaker, snittblommor, färdiglagade måltider och nybakt bröd till affären. Och så hämtar jag fortfarande ägg från gårdarna härikring. Jag tror att samarbeten lokalt ger ett mervärde för både kunderna och bygden. Resten av varorna tar jag in via Axfood.

Hur är lönsamheten?

– Omsättningen är mycket högre än förväntad, kanske fyra gånger mer.

Har du haft några stölder?

– Nej, faktiskt inte en enda stöld, men det förvånar mig inte heller. Butiken finns för bygden som är tacksam för den här möjligheten och sen är säkerheten hög också.

Vilket har varit svårast i den här processen?

– Jag har fått lära mig mycket på vägen, det är helt klart. I början var det jobbigast med byråkratin, all lagstiftning och hur lång tid det tog att få bygglov. Sedan var det mycket att tänka på när jag skulle börja med upphandling och även inredning av butiken. Men det är löst nu. Nu handlar det mest om att hinna fylla på i hyllorna och hålla rent, säger han.

– Hur går det med studierna?

Jag har pausat dem för det tog så mycket att förverkliga den här butiken och idag tar den cirka 20 procent av en heltid. Men utöver det jobbar jag med en expansion.

Så du tänker öppna butiker på fler håll i Linköpingstrakten?

Ja, fast vart är lite hemligt just nu. Men så arbetar jag med franchisexpansionen över hela Sverige. I dagsläget har jag över 100 intresserade från Övertorneå till Malmö. På flertalet platser är det redan på gång nya butiker. Jag siktar på över tvåhundra butiker över hela landet genom franchisingtagare

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Privat