Handlare i Katrineholm och Huddinge portar ungdomar

Smällare kastades mot Ica Nära Linnevägen i Katrineholm och Hemköp Utsälje i Huddinge har drabbats av bråk och stölder. Nu förbjuder butikerna ungdomar att handla i butiken

Smällare kastades mot butiksentré i Katrineholm

Efter att ungdomar kastat in en kraftfull smällare i entrén på Ica nära på Linnévägen har Ica-handlaren bestämt sig för att tills vidare porta alla elever från Järvenskolorna från butiken.

Det var på onsdagen som en grupp ungdomar kastade en smällare i butikens entré. Ica-handlaren Magnus Jeppsson säger att han tittat på videoupptagningar från butikens kameraövervakning och beskriver smällen som kraftfull. Explosionen har lämnat spår efter sig i form av märken i golvet, men som tur är skadades ingen person av händelsen.

– Jag tycker att det här är förskräckligt. Jag vill ju kunna garantera kundernas och personalens säkerhet, säger Magnus Jeppsson.

Händelsen med fyrverkeripjäsen är inte den första obehagliga incidenten i butiken. Jeppsson beskriver hur det under senare tid blivit allt stökigare, med ungdomar som för oväsen och som stjäl. När han stoppar snattarna har det hänt att han blivit hotfullt bemött av ungdomarna.

– Det har varit en eskalerande situation. Jag har fått hot emot mig när jag återtagit det som tillhör butiken, säger Magnus Jeppsson.

Nu säger Ica-handlaren att han har fått nog. Tills vidare är skolungdomar från Järvenskolorna inte välkomna i butiken annat än i målsmans sällskap. Denna information från Magnus Jeppsson har också gått ut på skolans intranät.

Jeppsson hoppas att åtgärden ska leda till att läget lugnar ner sig.

– Min förhoppning är att åtgärderna medför att problemen minskar, och att vi kan återgå till ett normalläge, säger han.

Ica-handlaren tycker att åtgärden med att porta alla elever från Järvenskolorna är nödvändig, även om de flesta ungdomar sköter sig. Kundernas och personalens säkerhet måste prioriteras, anser han.

Källa: Katrineholmskuriren

Ungdomar bannlysta klockan 7-16 i Huddinge

Hemköp Utsälje i Huddinge utanför Stockholm har valt att förbjuda ungdomar att handla i butiken under skoltid. Orsaken är bråk, stök och stölder från skolungdomar i årskurs 8-9 vid den närbelägna Källbrinksskolan. 

– De brukar komma in i klunga, ungefär 15 stycken åt gången. De för oväsen, skriker och gapar. En del stjäl och en del lägger grejer i frysarna som inte ska ligga där, varor förstörs. De är dessutom väldigt oförskämda mot personalen, berättar butiksägaren Frank Thelin för Huddingedirekt.

Personalen försökte först resonera med ungdomarna och när det inte hjälpte anlitade de väktare som fick i uppdrag att enbart släppa in ett par ungdomar åt gången.

– Men många verkar inte förstå, eller vill inte förstå. Då har det blivit liv utanför, säger Frank Thelin till tidningen.

Sedan några veckor tillbaka har han därför fattat beslutet att helt porta ungdomarna.

– Vi har tyvärr blivit tvungna att dra alla över en kam. Det är ett litet antal som gör det här, men det här är något vi måste göra tills vi ser en förbättring.

Det har blivit lugnare sedan eleverna förbjudits men de har enligt handlaren fortfarande hittat sätt att jävlas med butiken.

– De ringer och skriker i luren och kallar personalen både det ena och det andra, konstaterar Frank Thelin.

Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen har inte hört talas om något liknande fall och har svårt att kommentera ifall handlingen är laglig eller inte. Enigt lagen är generell särbehandling på grund av ålder förbjudet men det finns ett allmänt undantag.

– Man får särbehandla om det finns ett berättigat syfte och det medel som används för att nå syftet anses vara lämpligt och nödvändigt, förklarar Clas Lundstedt för Stockholmdirekt.

Källor: Stockholmdirekt, Fri Köpenskap

Foto: Pixabay