Handlare kompenseras inte när de utsätts för grova rån

För ett par år sedan rånades Örjan och Therese Josefssons Ica-butik i Bro där hans fru Therese, som jobbade i butiken vid tillfället, fick uppleva några fasansfulla minuter under gevärshot.

Rånet misslyckades och polisen kunde gripa en av rånarna. Rättegången som följde blev en mardröm för såväl Örjan som hans fru. Nu vädjar Örjan om hjälp då rättssystemet sviker.

Örjan och Therese Josefssons Ica-butik i Bro rånades hösten 2018 i vad som verkade vara en planerad gärning där tre gärningsmän firade sig ner genom ett takfönster från en gångbro ovanför butikens entré. Therese och ett butiksbiträde blev hotade med gevär men de lyckades låsa in sig på kontoret och tjuvarna hann inte ta något förrän polisen var på plats. Två av gärningsmännen hann fly men den tredje togs fast av polisen.

– Han blev gripen av polisen och dömd i tingsrätten och sedan i hovrätten. Men han vägrar att säga vilka de andra två gärningsmännen var. Han fick tre och ett halvt år i fängelse för väpnat rån, säger Örjan Josefsson.

Stillestånd på grund av rån

När rånet precis inträffat blev Örjan och hans fru Therese tvungna att stänga butiken i drygt 24 timmar eftersom det var en brottsplats. Därmed kunde de inte få in intäkter som annars skulle komma in.

– Vi fick en massa kostnader för detta och jag krävde skadestånd för det i rättegången. Men allt tog så lång tid, både hos försäkringsbolaget och under rättegången. Vi hade – och har fortfarande – riktigt svåra tider, säger han.

Nedbruten av att se honom

Rättegången var mycket svår.

– För varje gång vi såg honom i hans gröna overall i tingsrätten utan att något hände blev det allt jobbigare. Jag ville bara allt skulle vara över. Men det blev inte så. Det är fortfarande inte så, säger Örjan Josefsson.

Blev dömd – inga pengar kom

Det som hände efter alla turer i tingsrätten och hovrätten var att Therese fick cirka 5.000 kronor i skadestånd i egenskap av privatperson eftersom hon varit på plats och fått utstå hot av rånaren. Pengarna betalades ut relativt omgående, med stöd av brottsofferjouren.

Därtill utdömdes cirka 167.000 kronor i skadestånd till butiken (Örjan och Therese), som juridisk person. Dessa pengar ser dock inte Örjan och Therese Josefsson röken av eftersom de som juridiska personer inte får hjälp via brottsofferjouren eller någon annan instans.

Alla andra får betalt

– Vi som butiksägare är offren här och vi får inte öre eftersom rånaren inte har några pengar. Det är oerhört provocerande att alla involverade i en rättsprocess får betalt utom själva offret, det vill säga jag och min fru och vår butik.

– Alla advokater inblandade i rättegången såväl målsägandebiträdet för min fru som den åtalades advokat, får sina fakturor betalda på mellan 35.000 kronor och 50.000 kronor. Min fru får futtiga 5.000 kronor för det trauma hon utsatts för, medan vår butik som förlorat massor av pengar i uteblivna intäkter inte får ett öre trots att vi är offren här. Som butiksägare fick jag inte ens ett betalt målsägarbiträde – som min fru fick som privatperson.

Vill gå vidare

För att få ut skadeståndet från den dömde rånaren krävs att Örjan Josefsson stämmer honom.

– För att få ut mina pengar måste jag stämma rånaren men det orkar jag inte. Jag vill bara få bort den typen från min näthinna och gå vidare.

Text: Marie Hallencreutz

Bild: privat