Handlaren som satte Sillerud på kartan startar obemannad butik

Rikard Ohlin, kändis i Värmländska Sillerud med många strängar på sin lyra. Men också handlare på Ica Nära Sillerud. Nu startar han en obemannad butik.

Läs om mannen som dragit 80 artister till Silleruds Hembygdsgård genom åren och tillsammans med sin hustru skaffat en gammal SJ-sovvagn för att driva ett tåghotell bredvid sin butik. Trots att han drabbades av ryggmärgsinfarkt och blev förlamad.

Rikard Ohlin är en kändis bland kändisar. Hans entreprenörsanda gjorde att hela artist-Sverige kom till den stora scenen vid Silleruds hembygdsgård utanför Årjäng i flera decennier. Sedan startade han tillsammans med sin hustru ett hotell i en gammal SJ-sovvagn.

Han satte Sillerud på kartan

Det började i en Ica-butik i Årjäng, ICA Trollhallen. På mammas sida (morfar, reds anm.) fanns en lång tradition Ica-handlare.I fem år jobbade han i den butiken.

– Jag var just nyutbildad möbelsnickare!, men jag blev fast i butiksledet. Jag skickades sen till den ena utbildningen efter den andra inom ICA-skolan. Och 1988 tog jag över Ica i Sillerud och fick höra av mina nära att det hänger på dig själv som handlare vad du gör, säger han.

Flyttade butiken för miljoner

Och det tog han till sig.

Rikard Ohlin flyttade butiken 4 kilometer och byggde nytt för 4,4 miljoner kronor (mycket på den tiden) för att skapa en bättre tillgänglighet.

– På den tiden kunde man ha råd med det, sådant kunde fungera genom att man skrev upp varulagret. Det var en annan tid, en annan inflationstakt.

Och vid 1989/1990 öppnade han den nya butiken i Sillerud.

Allt gick väl tills lågkonjunkturen kom och krävde in betalning på hans topplån på butiken som nu nått 500 procent i ränta.

– Jag hade en god vän, ett geni på ekonomi, som hjälpte mig ur det hela. Men det ska jag säga att 1990-talet var den hemskaste perioden i mitt liv som handlare.

Ljuset i mörkret

Vad som sedan hände i Rikard Ohlins handlarliv är närmare en saga.

Han samlade artister omkring sig – som den musiker han är – som ordförande i Silleruds Hembygdsförening i Sillerud med massor av artister och besökare under somrarna.

Hit kom Nisse Hellberg från Wilmer X, Ebbot Lundberg, Caroline af Ugglas, Shirley Clamp, Svante Thuresson och många, många fler, inte minst från Packmopedsturnén.

Fick bli ombud igen

– Jag lyckades få tillbaka posten som ombud och sen att få vara apoteksombud. Sedan kom den nya tekniken med internet och den gjorde underverk, säger han.

Det som egentligen räddade Rikard Ohlin var butikens strategiska läge nära Norska gränsen. Men. Sen.

Ryggmärgsinfarkt lade locket på

– Kunderna kom och äntligen kunde vi känna att allt gick vår väg.

Vi fick igång Hembygdsgården med alla spelningarna varje sommar men så kom nästa chock.

Rikard Ohlin drabbades av en ryggmärgsinfarkt och blev förlamad från midjan och nedåt.

– Det var ett helvete men jag tänkte inte ge upp. Jag visste hur mycket min fru jobbade med butiken och stationshuset som vi byggt om till ett Bed & Breakfast. Även om detta nyss hade hänt mig – och dessutom hade min pappa nyss dött – så var jag tvungen att göra något för min familj.

Tuffa år

Åren efter 2011 var tuffa. Samtidigt som Rikard skulle lära sig att gå igen efter ryggmärgsinfarkten måste han och hans fru tjäna pengar genom butiken, spelningarna och den Bed & Breakfast de startat i stationshuset.

– Det var jobbigt, det var det. Men vi kände båda två att det inte fungerade med att hyra ut några rum i stationshuset som Bed & Breakfast. Vi behövde något mer. Och då kläckte vi idén om att skaffa en gammal sovvagn från SJ.

Köpte en sovvagn från SJ

Så blev det. Rikard Ohlin och hans fru köpte en gammal sovvagn från SJ och den lades på tomten bredvid stationshuset och butiken.

Här skulle de ha sitt nya Bred & Breakfast. Sitt hotell.

– Vi byggde en perrong, sovvagnen kom på plats och vi gjorde det fint utanför med bord, stolar, blommor och belysning. Nu har vi fullt varenda sommar, säger Rikard Ohlin.

Idé om obemannad butik

Och nu har vi kommit till närtid. Den energifulle Rikard Ohlin kan nu gå utan kryckor och vill mer. Så han realiserar idén om en obemannad butik.

– Idén har legat och grott i fem år. Jag har sett den testas i andra branscher och utomlands och sedan såg jag det i min egen bransch med flera aktörer inom servicebranschen. Jag tänkte att detta kunde vara något för vår butik. Vi lever i en liten kommun men vi skulle ändå kunna öka vår tillgänglighet genom att göra vår butik obemannad resten av dygnet då vi inte är där.

Så Rikard tar kontakt med Ica centralt och fick arbeta tillsammans med Joakim Berg från Ica X.

– Vi sammanstrålade och han hade en massa idéer. Den 5 december öppnade vi första gången utom ordinarie tider. När vi går hem vid 18-tiden så fortsätter butiken att vara öppen till 24.00.

Hur fungerar det efter ordinarie öppettider?

– Så här i början har vi väktare som släpper in och ut folk. Sedan betalar de genom en ny slimmad, liten självscanningskassa. I förlängningen, eller i skarpt läge, handlar det om att identifiera sig genom Bank-ID. Norska kunder har dock ingen sådan så det måste lösas.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Privat

Bildtext:

Ica-handlaren Rikard Ohlin öppnade Folkets park i värmländska Sillerud. Till dags dato har han lockat över 80 artister att spela i parken. Här sjunger och spelar han själv för publiken.