Ica bacon blir helsvenskt

Ett nytt samarbete mellan Ica och Charkuterifabriken i Halmstad gör Icas bacon helsvenskt.

Icas bacon har sedan tidigare tillverkats av svensk råvara, men det har inte funnits någon leverantör med tillräckligt kapacitet för att producera Icas volymer i Sverige så baconet har rökts och packats i Holland. Men från och med i höst kommer hela produktionen att ske i Sverige. Detta möjliggörs genom att Ica vidareutvecklat samarbetat med Charkuterifabriken i Halmstad som bygger ut sina lokaler med cirka 1 700 kvadratmeter.

Bacontillverkningen omfattar cirka 80 000 kilo per vecka. Ica och Charkuterifabriken har enats om ett strategiskt samarbete som löper över flera år och som möjliggjort att Charkuterifabriken har kunnat bygga ut sina lokaler.

– Kunderna efterfrågar svenskt från ax till limpa, och nu kan vi erbjuda detta. Att flytta hem bacontillverkningen till Sverige ger även klimatfördelar. Minskat C02-utsläpp genom kortare transporter och genom att förpackningsmaterialet byts ut till en sockerrörsbaserad plast vilket ger en besparing av plast på 21 ton per år, säger Andreas Sbrodiglia som är sortiment- och inköpsdirektör på Ica Sverige och tillägger att Ica satsar på svenskt och lokalt och vi vill stötta både Sveriges bönder och svenska matproducenter.

I dagsläget består över 90 procent av Icas charksortiment av svensk råvara. Dessutom är 90 procent av det färska köttet och drygt 90 procent av Icas mejerisortiment svenskt.

Källa: Ica