Ica-handlaren om Sätramorden: “Lugnt ett tag men nu fylls det på med nya förmågor”

I början av december gick de anhållna för de omtalade dubbelmorden i Sätra, utanför Stockholm, till rättegång vid Södertörns tingsrätt. Morden har påverkat förorten Sätra djupt och Livsviktigt ringde upp Andreas Bylger, handlare på Ica Nära Sätra, för att höra hur det står till.

Livsviktigt har tidigare skrivit om den ansträngda situationen i Sätra centrum där kriminaliteten eskalerat så pass att handlaren Andreas Bylger på Ica Nära Sätra till slut beslöt att anställa en egen ordningsvakt.

Detta efter upprepade misslyckade försök att få kommunen och Polisen att förstå hur svårt de hade det med gängbrottsligheten som påverkade inte bara personalen i butiken utan också kunderna och deras säkerhet.

Stridande grupperingar

– Det handlade om olika grupperingar som stred mot varandra om knarkhandeln här i området liksom annan brottslighet. Vi blev själva hotade flera gånger och växlingskontoret här intill blev rånat åtminstone två gånger, säger Andreas Bylger till Livsviktigt.

Ville ha övervakningskameror

Andreas Bylger efterfrågade bättre övervakning med kameror och helst ett litet poliskontor i Sätra centrum för att få stopp på kriminaliteten.

Ingen av Bylgers önskningar gick i uppfyllelse och till slut ansökte han om att få anställa en egen ordningsvakt vilket Polisen beviljade runt 2017.

Egen ordningsvakt fungerar bra

Sedan två år har han nu en ordningsvakt i tjänst.

– Vi i butiken har haft det hyfsat lugnt sen dess men de andra företagen, caféerna och butikerna i centrum, har det fortfarande lika illa. Fast nu har ju saker och ting ändrats i och med morden i våras. Men det blir nog värre snart igen, säger han.

Uppgörelse under våren

För Ica-butiken som haft en egen ordningsvakt har brottsligheten legat nere. Men för övriga i Sätra centrum har otryggheten ökat sedan 2017. Till slut skedde en uppgörelse i Sätra under våren 2019.

Två unga män ihjälskjutna

– Det började med att de här två yngre killarna blev ihjälskjutna i en källare i ett bostadshus inte långt härifrån, säger Andreas Bylger.

De två unga männen, 18 respektive 20 år, hittades i en källargång, avklädda och skjutna med flera skott. De hade varit försvunna sedan dagen innan och några av deras vänner letade efter dem.

Förnedringsmord

Enligt polisens tekniska undersökningar av platsen hade de två männen förts in i källaren, tvingats klä av sig, sätta sig ned och sedan avrättats där på platsen. Två olika skjutvapen hade avfyrats i källaren.

– Man talar om förnedringsmord i media och visst är det så. Det tråkiga är hur våldet hela tiden blir grövre och värre.

– Vi här i centrum hukar inför det hela och önskar hela tiden bättre skydd. Det låter kanske fånigt men det är så vi upplever det, säger han.

Bråkade om plats för droghandel

Polisen tror att flera män från de två gängen hade stämt möte med varandra via mobil. De tvingade ned offren i källaren där de sen dödades. Enligt Polisen har de misstänkta förövarna haft en viktig position i Sätras droghandel. Och enligt åklagaren ska en konflikt ha uppstått mellan dem och deras offer gällande territorium för droghandel.

Ytterligare en dödsskjutning

Vad som sedan hände bara någon vecka efter dubbelmorden är att ytterligare en person blev mördad i Sätra.

– Som jag förstår blev det väldigt oroligt mellan grupperingarna efter morden i källaren. En person som stod huvudåtalad för morden blev själv mördad strax efter så då blev det bara två medhjälpare från den ena grupperingen kvar att åtala och föra inför rätta. Polisen har dock inte gripit någon för det sista mordet

Ny statistik kring brottslighet

Göran Adamson som samarbetat med BRÅ för att ta fram ny statistik över kriminalitet på etnisk grund (se artikel på sidan 8-9) visar att etnisk betingad gängkriminalitet ökat lavinartat de senaste åren.

Inte beroende på att migranter blivit mer kriminella än tidigare, utan för att det förekommer fler migranter i Sverige.

Ingen går helt säker

– Jag vill inte peka ut någon särskild från något land. Men jag vet att om vi vågar se elefanten i rummet kan vi också göra de förändringar som behövs. Vad jag framför allt har sett hända här i Sätra är att det är ungdomar som tar kål på varandra och att det kryper ned i åldrarna. Och det skapar en otrygghet för oss alla här i Sätra, säger Andreas Bylger.

Återväxt med nya grupperingar

– Vi hade det lugnt i somras men så började det så sakteliga igen när mörkret föll under hösten. Visst, nu ställs dessa personer inför rätta men vad händer sen då?

– Vi ser redan nu en återväxt med nya grupperingar. De är både yngre och äldre. Man måste försöka komma åt roten till det onda. Inte bara putsa på ytan, utan storstäda, säger Andreas Bylger.

 

Text : Marie Hallencreutz

Foto: Privat