Ica satsar på singelhushåll för minskat matsvinn

Som en del i sitt hållbarhetsarbete vill Ica göra det lättare för singelhushåll att minska sitt matsvinn. Därför har man nu infört en del initiativ, som att sälja mindre förpackningar samt öka hållbarheten på dem.

– Att minska sitt matsvinn är något av det enklaste man kan göra som privatperson för att minska klimatutsläppen och bidra till en bättre miljö. Sverige ligger i världstopp gällande andelen singelhushåll och därför behöver vi göra det enklare för singlar att minska sitt matsvinn, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica Gruppen i ett pressmedelande.

Ica har genomfört en rad initiativ för att göra det enklare för singelhushåll att minska sitt matsvinn, bland annat har mindre förpackningar till populära produkter tagits fram för att bättre passa ett singelhushåll, Icas färdiga måltidslösningar har utvecklats och hållbarheten på viss färdigmat har fördubblats med nya förpackningslösningar.

– Vi har sett att mycket av vårt hållbarhetsarbete riktat sig mot barnfamiljer, men eftersom en så stor andel av de svenska hushållen består av bara en person tycker vi det var viktigt att nu också göra den här singelsatsningen. Icabutikernas kunder lever olika typer av liv och vi vill att det ska bli enklare för människor oavsett livssituation att leva lite mer hållbart, säger Kerstin Lindvall.

Minskat matsvinn är inte bara en viktig insats för miljön, det gör dessutom att man kan få spara pengar, hävdar Ica Gruppen.

– Den som minskar sitt matsvinn kan spara in mellan 3 000 till 6 000 kronor per år som kan ge lite guldkant i tillvaron, säger Kerstin Lindvall.

Som exempel menar Ica att minskat matsvinn skulle kunna innebära att man kan köpa över 5000 koppar te, 500 röda rosor, gå på 30 biobesök eller köpa ett gymkort. – Men det skulle också kunna innebära en bra början på att bygga en ekonomisk buffert, eller för att amortera på bostadslånet. Minskat matsvinn blir därmed en insats som är bra för såväl miljön som för privatekonomin.

Källa: Ica Gruppen

 

Fakta | Icas insatser för minskat singelmatsvinn

  1. Förändrade förpackningar för minskat svinn

Ica har tagit fram en rad mindre förpackningar, exempelvis för kött, som är anpassade efter en måltid för en person och därmed kan leda till minskat svinn.

  1. Utvecklat färdiga måltidslösningar i butik

I många Icabutiker finns det numera tillagningskök som tillagar måltider utifrån råvaror i butiken som är på väg att gå ut. Dessa lösningar passar särskilt bra för singelhushållen, där den snabba och enkla måltiden som får plats i en låda ibland prioriteras före ett storkok. Ica har också gjort en rad satsningar för att utveckla de färdiga måltidslösningarna som finns i Icabutikerna.

  1. Moderna lösningar för ökad hållbarhet  

Ica har med en ny teknik där man med en modifierad atmosfär och en särskild kombination av kväve och syre lyckats fördubbla hållbarheten på Icas färdiga mackor, men även förlängt hållbarheten på mjölk som också säljs i mindre förpackningar.

  1. Partnerskap

Ica samarbetar med Karma, där förutom butiker, även restauranger och caféer kan sälja enskilda portioner som är på väg att gå ut, där det inte alltid finns möjlighet att köpa hela familjens middag, men ofta är en möjlighet för en enskild person.

 

Tips från Icas expert för minskat singelsvinn

  1. Gör matlådan mer spännande
De rester du har hemma kan oftast enkelt bli helt nya rätter. Din middag kanske kan bli en risotto, wok eller pyttipanna till lunchlådan dagen efter?
  2. Ha matsvinnsknytis
Samla vänner för ett klassiskt knytkalas, där alla uppmanas ta med råvaror ni har hemma och laga sen en härlig middag tillsammans.
  3. Planera inköpen
Använd sökfunktionen i receptbanker för att se vilka rätter du kan laga med de ingredienser du har hemma. Fråga gärna i butiken var du kan hitta lite mindre förpackningar, eller frys in delar av det du köpt för att använda vid ett senare tillfälle.
  4. Låt mixern ge frukt och grönt nytt liv
Frukt och grönt som riskerar att kastas kan enkelt bli nyttiga och goda smoothies, juicer eller soppor.
  5. Ha rätt temperatur i kylskåpet
Rätt temperatur i kylskåpet är viktigt för att mat som står en längre tid ska hållas fräsch. Den optimala kylskåpstemperaturen är mellan 4–5 °C.

 

Bildtext:

Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica Gruppen