Kraftfullt av Livsmedelshandlarna i Almedalen

Livsmedelshandlarna jobbar aktivt för att föra fram budskapet om det ohållbara i situationen för landets matbutiker vad gäller de eskalerande antal brotten och hur brotten, hoten och trakasserierna blir allt grövre. Läs mer om Snattarsnacks, andra bullar, snutkaffe och ett rån på köpet.

Under hela Almedalsveckan utför Livsmedelshandlarna så kallade gerillaaktiviteter där man med en rullande fikastation erbjuder stöldgodis till Almedalens besökare för att uppmärksamma handlarnas ohållbara situation i sina butiker. Här får man snattarsnacks, andra bullar, snutkaffe och ett rån på köpet.

Nadja fick stöldgodis

En av dem som fick en påse stöldgodis var Nadja Vinberg som jobbar på Ica Nära Bonden på Södermalm i Stockholm.

– Det är viktigt att man tar upp säkrare arbetsvillkor för oss som jobbar i Livsmedelshandeln. Kanske vi har en extra utsatt butik, jag vet inte, men jag avvisar kunder dagligen som hotar och snattar. Det är mycket obehagligt och det är klart man önskar att det inte skulle behövas men så har vi det på jobbet, säger hon till Livsviktigt.

Två i butiken vid stängning

Trots den dagliga hotbilden vill hon fortsätta att arbeta i butik.

– Om det blir ännu värre eller om något allvarligt händer kanske jag ändrar uppfattning men jag försöker hålla fast vid det positiva med jobbet som att man möter en massa trevliga människor också.

– Vi är alltid två i butiken vid stängningsdags och om vi har en hotbild så kallar vi in polisen vid stängning.

Har ni inte ordningsvakter till det?

– Ibland. Poliser har större avskräckande effekt medan ordningsvakter har bättre koll på vilka det handlar om. Det blir en avvägningsfråga från gång till gång, säger Nadja Vinblad.

Under tisdagen höll och deltog Livsmedelshandlarna i tre seminarium.

Polisforskning i livsmedelshandeln

Morgonen började med presentation av Stefan Holgerssons forskningsrapport ”I demokratins yttersta gränsland- vad händer när rättsväsendet överger butikerna”. Resultatet av forskningen är skrämmande och helt i linje med det arbete som Livsmedelshandlarna har drivit under flera år. Utdrag från rapporten:

”Den stora katastrofen i dag är att rättsväsendet har abdikerat. Det har i princip blivit lagligt att stjäla, åklagarna är inte intresserade av att sätta dit folk.”

Läs mer om rapporten med intervju av författarna Stefan Holgersson och Ossian Grahn på sidorna 10-11.

Utsatt situation i Bro

Efter ett kort genomdrag av rapporten bjöds Örjan Josefson, handlare från Bro upp för att berätta om sin situation i Bro.

– Jag såg direkt vad konsekvenserna blir i ett utsatt område, det fanns ingen respekt alls, med ett gängsamhälle som börjar skapas redan i låga klasser i skolan, sa Örjan Josefson under seminariet.

Sköt rakt in i butiken

Örjan berättade om hur han och hans fru blev utsatta för ett väåpnat rån.

– De sköt två skott, rakt in i butiken, där min fru stod och tömde kassan, Örjan Josefson

– Vi orkade inte längre! Vi behövde göra något själva! Vi förlängde öppettiderna, vi pratade med skolorna, och vi startade en BID (Business Improvement District) Genom att skapa en bättre plats med samma målbild får vi ett tryggare samhälle.

Läs mer om Paret Josefsson och deras satsning för sin butik i Bro i Livsviktigt nr 4 2019.

Mer än bara fler poliser

Till seminariet var även moderaternas David Josefson inbjuden. Han ställde sig frågan ”Vilken typ av samhälle vill vi ha?” Han ville lyfta värderingsdiskussionen och lyfta den politiska diskussionen från att bara handla om fler poliser!

“Brottsproblematiken äter vår tid”

Efter lunch deltog Livsmedelshandlarnas Monica Bloom i Svensk Handels seminarium ”När kriminella får diktera villkoren – hur brotten påverkar handeln och vilka åtgärder som krävs”.

Per Geijer från Svensk Handel gick igenom de senaste siffrorna från deras årliga rapport Trygghetsbarrometern som bland annat visade att 1 av 1500 butiksstölder leder till fällande dom.

Monica delade med sig av sin situation i sin butik på södra station.

– När jag anställer nya måste jag ha lika lång information om säkerhet som jag har om kundservice. Problemet äter vår tid och kunderna blir lidande.

Brott i butik en samhällsfråga

På seminariet deltog även Malin Wallin, fd åklagare, Anders Carlsson från KD, Annika Hirvonen Falk, riksdagsledamot, (MP), Anders Svensson, VD, ICA Sverige och Viktor Adolphson, polisinspektör, Yttre Befäl.

– Detta är en samhällsfråga, inte en polisiär. Vi behöver en helhetsatsning i samverkan. Detta är ju ett brott för hela samhället, inte bara handlarna och polisen, sade Marie Wallin, fd åklagare.

Måste tas på allvar

Monica Bloom fick sista ordet och avslutade med:

– Jag vill se snabbare hantering vid anmälan. Jag vill se tillträdesförbud. Jag vill att frågan om vardagsbrotten måste tas på allvar. Det är inte längre ”nice to have” det är ett ”need to have”, sade hon.

“Vi tvingas ta över andras uppgifter”

På eftermiddagen deltog Pär Bygdeson på Tryggare Sveriges seminarium om platssamverkan.

– Vi får inget tillbaka i form av rättsapparaten. Därför har platssamverkan blivit ett viktigt verktyg för oss att delta i, sade Pär Bygdeson. Vi tvingas ta över andras uppgifter, såsom polisens, kommunens och rättssamhället. Det är inte hållbart på sikt. Men idag måste vi det för att man ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet.

Fortsätt att följa Livsmedelshandlarna under Almedalsveckan på Facebook @livsmedelshandlarna och på Twitter @Tryggmatbutiker.

Text: Marie Hallencreutz och Sally Jönsson

Foto: Sally Jönsson, Eventyr och Jonas Borg