Läkare kräver munskydd i julhandeln

Efter helgens trängsel i Black Friday-handeln kräver yrkesföreningen Sjukhusläkarna i Stockholm munskydd i butiker samt en begränsning av antalet kunder i varuhusen under julhandeln. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Årets Black Friday weekend visade inte på någon större skillnad i handel och trängsel i butikerna, åtminstone inte i storstadsregionerna. Läget var så allvarligt att man från Sjukhusläkarna i Stockholm gick ut med ett krav på avstånd och munskydd sedan han sett bilder på proppfulla köpcentrum och butiker.

Lama myndigheter

Andreas Fischer är ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm (en yrkesförening vid Läkarförbundet) kommenterar till Svenska Dagbladet:

– Här finns ett personligt ansvar. Men framför allt är det myndigheterna som är lama under en pandemi som ännu inte peakat. Kulmen verkar komma under mitten av december och några veckor framåt när julhandeln är som störst. Det kan sluta väldigt illa, vi börjar redan få problem med vårdplatser och intensivvård. Dessutom drabbas sjukhuspersonalen som knappast får några ledigheterna i jul och nyår, säger Andreas Fischer.

Vaga och diffusa råd

Han säger att det är uppenbart att vissa inte förstår de ”vaga och diffusa allmänna råd som redan finns”. Därför måste myndigheterna skärpa restriktionerna, anser Andreas Fischer, ett ansvar för smittskyddsläkarna.

– De borde vara mer distinkta. De kan göra mycket mer med hjälp av smittskyddslagen och inte vara så återhållsamma.

Dela ut munskydd

Konkret vill Andreas Fischer att munskydd ska delas ut och användas i varuhusen och att man begränsar antalet kunder som är i butikerna samtidigt.

– Det bör gälla till efter helgerna. Det måste vara möjligt att bestämma och organisera det utan att man behöver skriva om några lagar. Jag är fullt medveten om att smittorisken är störst i hemmet. Men nu går vi in i en exceptionell tid där vi vet att det kan bli trängsel i våra köpcentrum för att en del kommer att strunta i riskerna.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Pixabay