Lifvs Scandinavia startar obemannade butiker i glesbygden

Nystartade Lifvs Scandinavia ska förse landsbygden med 200 obemannade, dygnetruntöppna närbutiker med ett bassortiment på cirka 400 varor. Syftet är att motverka butiksdöden på landsbygden.

Först ut är några butiker i Mellansverige. De öppnas till sommaren och Bea Garcia tror att de blir ett välkommet komplement till den service som finns idag.

– Vi ska alltså inte konkurrera med befintliga småbutiker, utan ska ligga där det i nuläget inte finns någon närbutik. Vi bygger våra egna butiker, istället för att ta över befintliga, eftersom vi vill ha ett enhetligt koncept. Butikerna är cirka 30 kvadratmeter till ytan och kommer att smälta in i omgivningen, säger Bea Garcia till Agfo weekly.

Målsättningen är att inom kort etablera 200 obemannade butiker i landet. Logistikkedjan är klar med leveranser, städning och påfyllning och så förstås appen, som kunden laddar ner för att kunna använda tjänsten.

De obemannade butikerna har en butiksansvarig på fem butiker som servar och fyller på i hyllorna. Kunden låser upp butiksdörren med appen och går in och handlar. Man skannar sina varor med mobiltelefonen och pengarna dras på det kort som är kopplat till appen.

Risken för stöld och snatteri finns, men eftersom det finns kameror i butiken, samt att kunden via appen identifierar sig, hoppas initiativtagarna bakom Lifvs att problemen ska bli begränsade.

Källa: Agfo weekly

Fotot visar en obemannad butik i Kina