Livsmedelsbutik i Markaryd riskerar böter för otrygg arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder i en livsmedelsbutik i Markaryds kommun – Ica Nära Strömsnäsbruk – där kunder hotar och kränker butikens personal. Om inte arbetsgivaren förbättrar miljön för sina anställda hotar ett vite på 50 000 kronor.

På bild: Johan Lindahl, Ica Nära Strömsnäsbruk, Markaryd.

Arbetsmiljöverket skriver i sitt beslut att butiken i onormalt stor utsträckning drabbas av stölder som inte polisanmäls och att personalen ofta blir kränkt av kunder och utsätts för hot. Personalen känner sig otrygg på sin arbetsplats och upplever ingen stöttning av arbetsledningen.

– Vi har haft det bra till för för två och ett halvt år sedan. Då fick vi en ganska stor grupp med nysvenskar som har ett väldigt annat annat sät att bete sig än vad vi är vana vid. Efter det har vi i Strömsnäsbruk upplevt bilbränder, slagsmål och annan kriminalitet. De bor väldigt nära butiken och har varit i vår butik flera gånger per dag sedan dess, säger Johan Lindahl, handlare Ica Nära Strömsnäsbruk i Markaryds kommun.

Hur har det påverkat dig och din personal?

– Jag vill poängtera att det inte bara är vi som utsätts för de här personerna, även andra butiker har fått utstå att de gått in och fyllt en kunddvagn och bara gått ut därifrån, säger han och tillägger:

– Hos oss har det handlat om att vardagssnatterierna har slagit upp i taket – vi har tagit fast dem flera gånger, till ingen större nytta. Sedan handlar det mycket om skällsord och verbalt kränkande saker som min personal fått utstå när de påtalat att man inte bara får ta saker utan att betala. Min personal har blivit kallad för ”rasist”, ”inte respektfull” och en hel del andra saker i kombination med deras hotfulla attityd.

Ökat väktarinsatser

Johan Lindahl menar att det är dessa trakasserier som lett till den otrygga arbetsmiljön som fått Arbetsmiljöverket att agera.

– Polisen har alltid varit närvarande och de har varit bra på att reda ut saker och ting förut men sedan detta gäng kom till stan så går det inte längre. Vi har därför själva ökat med väktarinsatser och när de ser väktarna går de ut igen men sen kommer de tillbaka. Det är hopplöst, säger han.

Anmälan från Växjö

Det var skyddsombudet centralt i Växjö som slog larm och gjorde en anmälan om personalens otrygga arbetsmiljö på Ica Nära i Strömsnäsbruk.

– Ja, de hade tre punkter som vi nu tittar på och som jag självklart förhåller mig till. Den första var att det måste vara ökad närvaro av ledningen och då anställde jag en butikschef.

Vilka fler anmärkningar fick ni av Arbetsmiljöverket?

– Den andra handlar om säkerhetsrutiner och att vi måste vara bättre uppdaterade och jobba mer aktivt med dem. Det räcker inte med bara en gång per år. Det tredje var en tydligare skriftlig dokumentation för arbetsplatsen, säger Johan Lindahl.

Så vad händer nu?

– Vi har till den 15 januari på oss att ordna upp det hela för att slippa betala vitet på 50 000 kronor och det kommer vi att klara. Vi har redan mer arbetsledning som finns för att stötta personalen, genom butikschefen vi anställt, och säkerhetsrutinerna skrivs ner och sätts på pränt.

– Sedan har vi lite tur också att de som trakasserat oss flyttat från orten bara för någon vecka sedan, så den biten löste sig av sig själv. Tyvärr flyttar ju bara problemet en bit härifrån, till Kvantum och Netto i Markaryd, avslutar Johan Lindahl.

Text: Marie Halldestam Hallencreutz

Foto: Ica