Livsmedelshandlare pressar Anders Ygeman i TV-debatt

I går sände SvT Opinion live direkt från Almedalen där  debatten inleddes med att Ica-handlaren Monica Bloom berättade om brotten hon upplevt i sin butik. Därefter ställde hon inrikesminister Anders Ygeman till svars. Se debatten här.

Debatten handlade om polisens rop på hjälp och om det är så att politikerna lyssnar.

Monica Bloom som är handlare på Ica Supermarket Södra station i Stockholm inledde debatten med att svara på frågan ”Gör polisen sitt jobb, tycker du?”:

– Polisen kommer när vi ringer, det gör de men det kan tyvärr dröja flera timmar.

Märkligt med tanke på att det är cirka 300 meter till polisen från hennes butik.

Monica Blom berättade sedan om de inbrott och stölder som butiken utsatts för samt ett mycket obehagligt och farligt rån:

– Vi har även haft väpnat rån, jag har själv stått med pistol mot huvudet. Det är väl i stort sett den enda gången då vi har fått en klass 1 larm. Och då kom polisen snabbt, jättebra men de andra gångerna då får vi sitta och vänta.

Den normala gången, berättar hon, är att hon får en lapp tillbaka från polisen att ärendet är nedlagt. Förståeligt, anser hon i rånfallet då polisen aldrig fick tag i gärningsmannen men:

– Jag har fått alldeles för många lappar tillbaka då det redan funnits bra bevis och då det skulle kunna gå vidare till åklagare och till domstolen. Det kan jag tycka är väldigt beiget, för vi sänder ju en signal till gärningsmannen att det är okej att begå ett brott. Du får inget sraff för det utan det är bara till att fortsätta. Och jag menar att det här kanske leder vidare till grövre, grövre och grövre brott. Det är en alldeles fin inkörsport till kriminaliteten.

Och sen ställer hon frågan till inrikesminister Anders Ygeman:

– Vad kommer du att vidta för åtgärder framöver – det är vi intresserade av.

Anders Ygeman replikerar:

– Jag tror att vi behöver fler poliser men vi måste också få ut mer av polisen. Det är inte okej om det finns spaningsuppslag att man inte går vidare och spanar. Har man inte spaningsuppslag då är det rätt av polisen att lägga ned det. Vi ska fokusera våra polisresurser på de ärenden där vi faktiskt kan få framgång och bura in tjuvarna. Sen tror jag att vi behöver bättre påföljder för vaneförbrytare. Många av de här duger det inte med bötesstraff för de betalar inte sina böter  och därför blir inte böterna särskilt träffsäkra. Då måste vi hitta andra påföljder som är mer träffsäkra för dem.

Därefter fortsatte debatten där bland andra moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och Göteborgspostens ledarskribent Alice Teodorescu medverkade.

Titta på hela debatten på Svt Play här, cirka 38 minuter in i inslaget.