Malmöbutik kapad av gäng som drev den i drygt ett dygn

En livsmedelsbutik i centrala Malmö kapades i förra veckan av ett kriminellt gäng. Efter ett dygn kunde poliser med automatvapen avbryta butikskapningen, skriver Sydsvenskan.

Ägarna till livsmedelsbutiken i Malmö har tidigare utsatts för flera utpressningsförsök av ett gäng som försökt pressa dem på pengar samt även hotat ägarna i deras hem, säger polisen till tidningen.

– Det har varit rena utpressningsförsök med vapenhot och liknande. De har försökt några gånger men ägarna av butiken har inte gett dem något, säger Mats Attin, stationsbefäl vid Malmöpolisen.

Efter hoten bosatte ägarna sig tillfälligt i Köpenhamn och lät bekanta sköta driften av butiken. Det var dessa som blev utsatta för kapningen på onsdagen i förra veckan där gänget under vapenhot körde ut de som jobbade där.

Det anmärkningsvärda är att gänget som består av fyra män i 21-28-årsåldern, fortsatte att driva butiken och fylla på varor från lagret samt sälja dem. Men eftersom de inte kom åt kassasystemet tog de betalt i kontanter och via Swish.

Det hela uppdagades dock inte på en gång eftersom ägarnas bekanta inte tordes anmäla det hela till polisen. Först ett dygn senare, när de bekanta berättat om kapningen för ägarna, gjordes en polisanmälan.

Polisen gick in med flera patruller, vissa utrustade med automatvapen och avbröt butikskapningen och de fyra männen – kända sedan innan av polisen – sitter häktade. Polisen har dock problem med brottsrubriceringarna. Förutom försök till grov utpressning så funderar polisen på grovt egenmäktigt förfarande. Att man sålt varor som inte tillhör en, det kan vara en form av stöld, säger polisen till Sydsvenskan.

Källa: Sydsvenskan

Bild: Polisen