Nätbutiken Fodi i konkurs

Fodi tog in 80 miljoner i investerarkapital – nu går utmanaren i konkurs. Den lokala e-handlaren Fodi i Stockholmsområdet växte fram som en utmanare till de större dagligvarukedjorna på nätet. Nu går de i konkurs.

Med stora ambitioner och en tro på lokala varor har Fodi tagit in totalt runt 80 miljoner i investerarkapaital och expanderat på flera marknader i Stockholmsområdet. Nu går de i konkurs. Det avslöjar Breakit.

”Fodi är en liten uppstickare som har kämpat men vi hade behövt en långsiktig industriell ägare för att ta Fodi till lönsamhet. Vi kunde inte trolla med knäna längre. Branschen har inte kommit in i en mogen fas”, säger företagets vd Elin Björkehag till tidningen.

Orsaken är att pengarna har tagit slut och att den senaste planerade nyemissionen på 15-20 miljoner kronor inte gått igenom.

”Det kostar pengar att bygga upp ett bolag som säljer mat på nätet och vi har haft betydligt mycket mindre plånbok än våra konkurrenter, samtidigt som vi haft en hög ambitionsnivå. Vi hade hoppats att kunderna skulle vara mer lojala och att den personliga service och kvalitet som vi har gett skulle ha lönat sig”, säger Elin Björkehag till Breakit.

35 anställda får gå

Fodi finns på fem orter i Stockholmsområdet har 35 anställda. Enligt Elin Björkehag är skulderna inte så stora. Nästa steg för bolaget är att med hjälp av kunderna sälja ut sina varor för att minska matsvinnet. Personalen har informerats om konkursen.

– Jag hade verkligen velat knäcka den här nöten och det var jättetråkigt att vi inte fick in pengarna. I framtiden tror jag ändå att en aktör som Fodi kan ta upp kampen mot jättarna, säger hon till Breakit.

Enligt Elin Björkehag är skulderna till leverantörerna inte särskilt stora.

“Vi stoppade innan det gick för långt”, säger hon.

Lars-Henrik Andersson på Cirio Advokadbyrå är konkursförvaltare och ska nu försöka hitta en köpare av det kursade bolaget.

Källa: Breakit

 

Fakta | Om Fodi

  • Bakom Fodi står en rad entreprenörer, som Nyheter24-grundaren Patrik Sandberg samt Niklas Prager och John Harmander.
  • Bolaget grundades 2018 och affärsidén var att bli en hyperlokal matbutik på nätet. Bolaget samarbetade bland annat med lokala leverantörer och satsade på miljövänliga leveranser.
  • Konceptet rullades först ut i Bromma, men finns nu på fem orter i Stockholm.
  • I slutet av oktober förra året skalade bolaget upp genom att köpa Gården Direkt, som är en grossist som levererar närproducerade produkter till företag, som exempelvis restauranger och butiker.
  • Fodi har vid flera tillfällen tagit in externt kapital och sammanlagt har 80 miljoner kronor pumpats in i bolaget. Bland investerarna finns bland annat Ryska posten-grundaren Daniel Pilotti och Slättös Johan Karlsson.

Källa och foto: Breakit

Bildtext: Elin Björkehag, vd Fodi