Näthandeln ökar av pandemin

Nya konsumentgrupper såsom äldre personer söker sig till näthandeln. Och det som säljs mest är apoteksvaror och livsmedel. Det visar E-barometern första kvartalsrapport från PostNord i samarbete med HUI Research och Svensk Digitalhandel.

Näthandeln växte med 16 procent under årets första kvartal, enligt E-barometern och Coronapandemins effekter är tydliga i utvecklingen. Svenskarna handlade på nätet för 32 procent mer i mars än i februari.

Under mars månad näthandlade 73 procent av svenskarna jämfört med 70 procent i genomsnitt under hela kvartalet.

Dagligvaror ökade 27 procent

Apoteksvaror och dagligvaror är de produktkategorier som växt i särklass mest under årets första kvartal med en ökning om 37 procent respektive 27 procent. Även här kom en stor del av tillväxten under mars när coronapandemin slagit till.

Vinnarbransch i E-barometern blev skönhet och hälsa, dit apotekvaror räknas in, sett till andel konsumenter.

Även heminredning och möbler utvecklades väl samt bygghandeln och kvartalstillväxten landade på 23 respektive 25 procent.

Hemelektronikhandeln hade ett relativt bra första kvartal med en tillväxt om 15 procent jämfört med fjolåret.

Skönhet och hälsa vinnare

För första gången i E-barometerns historia är skönhet och hälsa den kategori som flest konsumenter uppgett att de handlat från och därmed har den forna ettan kläder och skor petats ned till en andra plats.

Modehandeln på nätet uppges haft en svagare utveckling på nätet och tillväxten landar på 14 procent under första kvartalet. Sporthandeln på nätet ökade med 18 procent.

– Det är väldigt tydligt att svenskarnas e-handelskonsumtion har ökat kraftigt under pandemin. Det är tydligast för dagligvaror och apoteksvaror men tendensen tycks finnas i stort sett i alla produktkategorier. Vi spenderar betydligt mer tid hemma och undviker fysiska butiker. Så även om konsumtionen totalt sett går ner så växer e-handeln, säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord i en kommentar.

Nya konsumentgrupper

Förutom att fler e-handlar har även nya konsumentgrupper tillkommit och andelen äldre, 65 till 79 år, som e-handlar har ökat kraftigt jämfört med föregående år.

Tyskland var det land utanför Sverige som flest konsumenter hade handlat från under kvartalet följt av Storbritannien.

Källor: HUI research, FK

Foto: HUI Research