Nomineringarna klara för Livsmedelshandlarnas Hederspris

I drygt tio år har Livsmedelshandlarna delat ut ett Hederspris under Dagligvarugalan till en person eller organisation. Nu är årets nomineringar klara och det blev tre organisationer: Städa Sverige, Tryggare Sverige och Svensk Plaståtervinning.

– Varje år vill vi uppmärksamma en person eller en organisation som har gjort något bra för livsmedelshandeln i Sverige. Priset delas ut på Dagligvarugalan som är den 19 september, säger Pär Bygdesson, vd Livsmedelshandlarna.

I fjol vann Andreas Bylger, handlare i Sätra, Stockholm med motiveringen:

Vinnaren av Livsmedelshandlarnas Hederspris 2018 har med grundligt och systematiskt arbete skaffat ny kunskap och prövat nya vägar som alla Sveriges butiker har nytta av i kampen mot stölder, hot, rån och trakasserier. En stor förkämpe för lag och ordning i livsmedelsbutikerna.

I år har följande organisationer nominerats med tillhörande motiveringar:

Städa Sverige

Att tillsammans göra saker för att skapa en bättre närmiljö ligger helt i linje med vad Livsmedelshandlarnas medlemmar tycker om och själva gör. Unga hjälper sin förening samtidigt som de aktivt kan vara med och skapa en renare morgondag. Städa Sverige kombinerar genom sitt arbete många av de goda krafter som finns i samhället.

Tryggare Sverige

När rättsstaten abdikerar från brotten i butik får de finna andra vägar för att komma tillrätta med brottsutvecklingen. Genom att på ett konkret och vetenskapligt sätt arbeta med platssamverkan hjälper Tryggare Sverige många platser runt om i landet att på ett positivt sätt hjälpa de goda krafterna att återta kontrollen över områden.

Svensk Plaståtervinning

I en tid när många pratar plastskam, plastskatter och plastförbud gör Svensk Plaståtervinning något mycket klokt. Genom att samla in och sortera all förpackningsplast i Sverige skapar de möjlighet för en bra återvinning till nya förpackningar. Plastförpackningar som är en viktig del i arbetet med att minska matsvinnet.

– Tre värdiga nominerade och det ska bli spännande att se vad juryn, det vill säga Livsmedelshandlarnas styrelse, kommer fram till på kvällen den 19 september, säger Pär Bygdeson.

Text: Marie Hallencreutz