Ny lag om stärkt skydd vid handel med betalkort oroar – i onödan

Den 14e september inträdde de nya reglerna för betalningar med kort som handlar om att stärka autentiseringen av kunderna. Många har befarat att det ska leda till krångel vid kortbetalning – men i fysiska butiker blir det inte så.

Starkare autentisering

Syftet är alltså att de som betalar med kort nu tydligare måste bevisa att man ägare till kortet.

För att uppnå en stark kundautentisering måste konsumenten identifiera sig med hjälp av minst två av följande tre faktorer vid alla digitala betalningar:

  • Kunskap – Något som konsumenten vet, exempelvis lösenord eller pin-kod.
  • Innehav – Något som konsumenten har, exempelvis ett kort eller telefon.
  • Unik egenskap – Något som kunden är, exempelvis biometriska funktioner som ansiktsform eller fingeravtryck.

Många har befarat att det kan bli problem för de kunder som inte kan sin pinkod utan vant sig vid att skriva under istället. Andra har frågat sig hur det blir för dem som bara lägger kortet på läsaren (blippar eller chippar i vardagligt tal) då många butiker erbjuder denna betalningsmetod vid lägre belopp (Ica 350 kronor, övriga 200 kronor).

Fortsätt blippa och signa

Bengt Nilervall som är betalansvarig på Svensk handel reder ut begreppen.

– Jag har inte talat med alla banker än men de jag talat med, Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank säger att de inte kommer att försvåra för kunder som vill signera eller chippa i butik. Det kommer alltså inte bli som 1999 igen.anv ej

Sverige i täten

Enligt Bengt Nilervall ligger Sverige i täten i Europa vad gäller utvecklingen av betalsystem. Att regelverket kommit till inom EU handlar mer om de länder som inte har haft samma utveckling som vi och samtidigt drabbats av fler bedrägerier vad gäller kortbetalningar.

– Är man som handlare osäker på hur man ska agera kan det vara bra att kontakta sin kortinlösande bank för att försäkra sig om vad som gäller men det ska inte vara något problem bara kunden kan identifiera sig med godkänd legitimation om det skulle behövas.

Högre krav på e-handeln

Värre blir det för e-handeln. Där kommer det inte att räcka med att bara använda sitt kort längre utan en starkare säkerhetslösning som exempelvis bank-id kommer att krävas.

– De flesta e-handlare är dock väl förberedda på vad som gäller så även här ska det inte vara några större bekymmer, säger han.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Danske Bank