Ny praxis: Vellinge får införa tiggeriförbud

Ny praxis: Vellinge får införa tiggeriförbud

I måndags gavs Vellinge beskedet att kommunen får införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast, och öppnar därmed för andra kommuner att göra likadant.

– Att Vellinge kommun nu fått rätt är positivt. Dock kommer det att vara en långsam process om kommun efter kommun ska ta beslut. Handlare jag pratat med skulle uppskatta ett nationellt förbud av tiggeri inom tio meter från butiksentréer och bankomater. Vi vill även sprida en inbjudan till alla politiker att de är välkomna att göra studiebesök i en butik för att lära sig mer om frågan, säger Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna.

Välkommet förbud

Svensk Handel är inne på precis samma linje som Livsmedelshandlarna.

– Det är lite överraskande besked då ingen av de tidigare instanserna resonerat så här. Men det är ett välkommet beslut. Samtidigt som vi är positiva till tiggeriförbudet vill vi hellre se ett nationellt förbud än att detta ska behöva skötas av landets 290 kommuner, en efter en, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel till Livsviktigt.

Byter butik

Landets livsmedelshandlare är enligt Svensk Handel starkt kritiska till tiggeri eftersom det påverkar deras verksamheter. Vissa kunder väljer andra butiker när det sitter tiggare utanför.

– Motståndet mot tiggeri är massivt bland handlarna, i synnerhet hos livsmedelshandlarna som är de mest utsatta, säger Mats Hedenström.

Detta eftersom många – särskilt äldre – inte vill möta tiggarna när de handlar. Numera vet vi också att tiggeriet till större delen är organiserat och att många tiggare far illa och utnyttjas av ligor som profiterar på dem. Flera rättegångar har påvisat detta och gör så fortfarande.

Missbruk av fri rörlighet

– Den fria rörligheten i EU har missbrukats och samhället har hittills misslyckats med att förbättra tillvaron för de som tigger. Fråns Svensk Handels sida ser vi hellre att man bidrar till de hjälporganisationer som finns på plats i Bulgarien och i Rumänien där tiggarna kommer ifrån, säger Mats Hedenström.

Ställa krav på EU

En sådan organisation är exempelvis Erikshjälpen som Livsviktigt skrivit om tidigare, bland annat under våren 2015.

– Vi kan jobba med välgörenhetsarbete men vi behöver också ställa krav på andra EU-länder att ta hand om sin egen befolkning, säger han.

EU har redan, sedan flera år tillbaka, erbjudit dessa länder hjälp som de dessvärre avböjt, då frågan är mycket infekterad i Bulgarien och framförallt i Rumänien.

Detta är en politisk fråga i respektive land där romer anses ha mycket låg status och där ingen politiker vill stå upp för denna folkgrupp eftersom de då riskerar att tappa andra väljare. Detta såväl lokalt som på riksplanet. (Se Livsviktigts tidigare artiklar i detta ämne http://www.mynewsdesk.com/se/livsmedelshandlarna/pressreleases/saa-hjaelps-romerna-ur-fattigdomen-i-rumaenien-1129841)

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Svensk Handel, Livsmedelshandlarna