Nya Moderaterna toppval för handlare

Fri Köpenskap har gjort en valenkät bland butikschefer och handlare där 200 av 800 svarade. Enkäten visade att hälften tänker rösta på Moderaterna och nära en fjärdedel på Sverigedemokraterna. ”Brotten är knäckfrågan”, säger Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson, till FK i en intervju av Pontus Nyman.

Om handlarna skulle avgöra valet blev det en majoritet om 50 procent av moderata röster, tätt följt av en fjärdedels röster på Sverigedemokraterna.

I botten ligger socialdemokraterna som knappt tar sig ovanför spärren med 4,5 procent av rösterna.

Liberalerna åker ut ur riksdagen med endast 3%, medan Centerpartiet får 8% och Kristdemokraterna 5%. Det innebär att om handlarna får bestämma skulle högerblocket kunna bilda en egen regering med 63 procent av rösterna. Sverigedemokraterna oräknade.

Butiksbrotten knäckfrågan

Och det är brott i butik som lyfts fram som den stora knäckfrågan. Pär Bygdeson säger till FK att han tror att de partier som bäst lyckats övertyga handeln om att man tänker ta brotten på allvar kommer få deras röster på söndag. Branschöverskridande stöd för tillträdesförbud finns redan och många partier vill se krafttag mot vardagsbrotten, enligt en genomgång av Svensk Handel.

Kommer att ta tid

Pär Bygdeson igen:

”Men det kostar inte något att lova saker. Problemen är stora och kräver omfattande lösningar. Det gäller att visa att man är beredd att löpa linan ut. Dessutom kommer det att ta tid. Att komma till botten med problemen kräver omfattande förändringar hos såväl polis, rättsväsende och lagar. Jag blir inte förvånad om brottsfrågan återigen är den viktigaste inför valet 2022.”

Källa: Fri Köpenskap

Foto: Livsmedelshandlarna

 

Fakta | Fri Köpenskaps valenkät

Så röstar 200 handlare och butikschefer 2018:

Nya moderaterna: 50%

Sverigedemokraterna: 24%

Centerpartiet: 8%

Kristdemokraterna: 5%

Socialdemokraterna: 4,5%

Liberalerna: 3%

Feministiskt initiativ: 0,5%

Annat parti: 3,5%

Blankt: 1%

Ska inte rösta: 0,5%

 

Så röstade svenskarna i valet 2014

Socialdemokraterna: 31%

Moderaterna: 23,3%

Sverigedemokraterna: 12,8%

Miljöpartiet: 6,8%

Centerpartiet: 6,1%

Vänsterpartiet: 5,7%

Liberalerna: 5,4%

Kristdemokraterna: 4,5%

Feministiskt initiativ: 3,1%

Källa: Fri Köpenskap