Nya mynten riskerar att inte nå ut i tid

Idag är det två veckor kvar till att de gamla mynten blir ogiltiga. Men fortfarande är det många butiker som inte har tillräckligt av de nya mynten. Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel, är orolig för att många butiker, främst de mindre, ska stå utan nya mynt till den 1 juli.

Snart är det stora sedel- och myntutbytet inne i sin sista fas. Senast den 1 juli ska handeln stå redo att ge ut de nya valörerna men mynten går det trögt för. Svensk Handel är oroade för att de nya mynten inte ska nå ut till butikerna i tid och har manat regeringen, riksbanken och bankerna att kliva fram och ta ansvar.

Svalt gensvar

I ett brev som bland annat skickats till finansmarknadsminister Per Bolund skriver Svensk Handels vd Karin Johansson och betalexpert Bengt Nilervall att små volymer av de nya mynten hittills nått ut till handeln. Hittills utan större gensvar.

Svensk Handel har under hela våren manat butikerna att beställa de nya mynten i god tid. Men nu håller tiden på att rinna ut.

Dyrt att växla in nya mynt

Samtidigt är det många mindre handlare som har begränsade möjligheter att köpa in nya mynt. En förklaring är att kostnaden för såväl hämtning som lämning av mynt i butiken ofta är orimligt hög. Särskilt mindre butiker har svårt att ta kostnaderna för att växla in till nya mynt.

Bankerna vägrar gratis växling

När myntbytet går in i sin intensivaste fas anser Svensk Handel att handelns företag borde kunna växla in sina gamla mynt mot nya kostnadsfritt. Men bankerna förhåller sig negativa till detta då de anser att efterfrågan saknas.

Loomis erbjuder växelpaket på rek

För de butiker som deponerar i servicebox erbjuder nuLoomis ett färdigförpackad paket med mynt och sedlar till ett värde av 2 850 kronor som skickas som ett rekommenderat paket via PostNord till närmaste postombud. Kostnaden för växelpaketet är 160 kronor plus moms.

Här finns Loomis erbjudande.