Överraskad allmänhet fick uppleva brott i butik via VR

Livsmedelshandlarna har genom inititativet Tryggare Matbutiker rört sig runt Visby under Almedalsveckan med cykel för att erbjuda möjligheten att uppleva brott i butik med egna ögon via virtual reality glasögon (VR). Negativt överraskade är en bra sammanfattning av reaktionerna från dem som tittat på filmerna.

Intresset var stort för Tryggare Matbutikers cykel som cirkulerade på olika platser under Almedalsveckan. Det som lockade var att få kika på VR-filmerna om brott i butik. Filmerna  – två olika filmer med varsitt scenario – är baserade på verkliga händelser, där brott och trakasserier visas ur ett butiksbiträdes perspektiv. I slutet av de båda filmerna tas även statistik upp kring brott i butik.

– Vi har fått ett stort intresse från många människor. En del har blivit rädda. En del har blivit arga. Alla har fått en insikt i hur jobbigt det faktiskt kan vara med de här incidenterna som händer i butiker över hela landet, hela tiden, säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna och initiativtagare till Tryggare Matbutiker.

Han berättar att reaktionerna från det hundratal personer som sett filmerna i mångt och mycket varit en väckarklocka. De som inte var medvetna om dagens situation i livsmedelshandeln var överraskade och hade ett flertal frågor efteråt medan de som jobbar i butik kände igen sig alltför väl.

Filmerna gav upphov till många intressanta konversationer och nu är det bestämt att de ska bli tillgängliga på Tryggare Matbutikers hemsida i slutet av sommaren.

– För oss är det viktigt att man kan sätta känslor på statistik. Det är väldigt lätt att se i siffror hur många brott som utförs och hur många stölder som begås. Men genom att ta del av de här filmerna så kan du verkligen känna hur obehagligt det är att bli utsatt för de här händelserna hela tiden, säger Pär Bygdeson.

De livsmedelshandlare som medverkade i Almedalen med initiativet “Tryggare matbutiker” var Lars Inge Melin, Samir Cherif, Johannes Ekström, Anna Lindberg, Monica Bloom, Tommy Norborg och Hans Lundgren samt Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.

Text: Marie Halldestam Hallencreutz

Glöm inte att skicka kärlek: