Politisk majoritet kring portning av tjuvar

Tillträdesförbud har länge samlat en majoritet bland partierna och i synnerhet efter en utredning som blev klar i januari i år. Nu planerar Kristdemokraterna att agera om inte regeringen presenterar ett förslag före jul.

Ebba Busch Thor tycker att tillträdesförbudet borde finnas på plats betydligt tidigare än 2021 som utredningen föreslår. “Det är ingen raketforskning”.

Handeln har sedan länge lobbat för rätten att få porta individer som återkommande stjäl, hotar eller uppträder våldsamt i butiken. Som en konsekvens av de utbredda problemen har det så kallade ”Tillträdesförbudet” utretts och lämnats in för beredning i januari 2019.

Tillträdesförbudet har dock kritiserats av bland andra utredaren själv, Justitieombudsmannen och Åklagarmyndigheten men enligt en rundringning av Sveriges Radio finns en politisk majoritet för förslaget.

Högerstödd majoritet

Moderaterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill alla att regeringen ska lägga fram en proposition.

– Från branschens sida är vi väldigt positiva till det här förslaget. I princip varenda arbetsplats i övrigt har kort och inpasseringskod men i handeln finns ingen rätt att avvisa personer som beter sig illa, säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna till Fri Köpenskap.

Enligt honom är det inget nytt att det finns en politisk majoritet – och han tror även att den stora massan bland privatpersoner ställer sig bakom förslaget. De flesta känner nämligen inte till att butikerna inte har rättighet att porta en person som tidigare hotat eller skadat personalen.

Inget har hänt

Utredningen kring Tillträdesförbudet blev klar i januari och Pär Bygdeson tycker att det är anmärkningsvärt att inget hänt sedan dess. Särskilt eftersom lagen enligt förslaget ska vara på plats 2021.

Källor: Fri Köpenskap, Pär Bygdeson, Livsmedelshandlarna