Restauranger och butiker hjälps åt för att klara krisen

Restaurangbranschen har det svårt på grund av Coronapandemin. Nu kan lokala samarbeten mellan restauranger och dagligvarubutiker bli en väg framåt. Initiativen hjälper även små livsmedelsproducenter i närområdet.

Samtidigt som många livsmedelsbutiker vittnar om försäljningsrekord när konsumenter bunkrar varor har restaurangbranschen det tuffare än någonsin. Nu har flera butiker inom dagligvaruhandeln börjat sälja restauranglagade måltider för att stötta branschen.

Exempelvis samarbetar Ica Supermarket i Borgholm på Öland med Hotell Borgholm.

“När människor inte kan komma till oss får vi försöka ta maten hem till dem. Därför är sådana här samarbeten jätteviktiga just nu. Men de måste vara långsiktiga för att fungera praktiskt”, säger hotellets vd Christofer Johansson till Livsmedel i fokus.

Trots att de restauranglagade måltiderna kostar betydligt mer än Ica-butikens färdiga rätter så har initiativet tagits emot väl av butikens kunder.

Butiken har sålt över 160 färdiga rätter sedan starten för en vecka sedan, trots att påskhelgen var ovanligt lugn när turistströmmarna uteblev.

“Vi har sålt över förväntan. Vi har hittat en kundgrupp som är väldigt positiva till det här och nästan allt har gått åt.  Alla intäkter går direkt till hotellet. Just nu har de mycket större behov än vad jag har”, säger handlaren Richard Teern.

Restaurangen på anrika Hotell Borgholm använder lokala råvaror i så stor utsträckning som möjligt och när gästerna uteblir påverkas också lokala livsmedelsproducenter.

Restaurangens huvudfokus är att jobba så lokalt det bara går och använda sig nästan uteslutande av lokalt producerade råvaror – som också brukar kosta mer. Med Coronakrisen höjs medvetenheten för den lokala livsmedelsproduktionen.

Både Christofer Johansson och Richard Teern är måna om det lokala näringslivet och Ölands livsmedelsproducenter av exempelvis nötkött, lamm, mejeri och grönsaker. Av reaktionerna i sociala medier att döma är det många lokalbor som också bryr sig.

“När besöksnäringen och restaurangbranschen blir lidande påverkar det alla livsmedelsproducenter på ön. Jag är mån om att stötta på de sätt jag kan och responsen bland kunder har varit översvallande”, säger Richard Teern på Ica Supermarket i Borgholm.

Källa: Livsmedel i fokus