Rester blir till rätter med Restakuten

Nu startar Willys Restakuten: en tjänst på Instagram där användarna kan lägga upp en bild på sina rester och Willys svarar med ett recept eller tips på hur man kan ta vara på maten. Restakuten är Willys senaste initiativ i kampen mot matsvinnet.

En slatt grädde, brunfläckiga bananer, en gurka som börjat bli lite mjuk? Med hjälp av Willys Restakut förvandlas rester snabbt till goda rätter.

I Sverige slängs varje år mer än 300 000 ton ätbar mat. Nu har matkedjan Willys bestämt sig för att försöka bidra till att minska den siffran. För att göra det så enkelt som möjligt att minska sitt matsvinn har man instiftat Restakuten – där konsumenter kan lägga upp en bild på sin Instagram och Willys snabbt svarar med ett gott recept på en maträtt man kan tillaga på resterna.

– Vi har länge arbetat med att minska vårt matsvinn och nu vill vi inspirera och hjälpa hushållen att slänga mindre mat. Genom Restakuten vill vi visa hur enkelt det är att ta tillvara på mat som annars skulle hamnat i soporna, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

Restakuten startar 18 mars och kommer vara bemannad mellan 12.00 och 18.00. Initiativet testas under tio dagar och om gensvaret blir stort kan det bli ett återkommande koncept.

Så fungerar Restakuten

  1. Fota dina rester och posta bilden på Instagram med hashtag #svinnsmartoch @willyssverige.
  2. Snart får du ett recept baserat på maten du har hemma!

Restakuten ett Svinnsmart initiativ

Restakuten är en del av Willys initiativ Svinnsmart. För att inspirera ytterligare har man i en Sifo-undersökning tagit reda på vad som slängs mest i de svenska hushållen. Av dessa rester har man tagit fram ett stort antal svinnsmarta recept.

Källa: Axfood

 

SVENSKARNAS 10 MEST SLÄNGDA VAROR:
Vad av nedanstående har du eller någon i ditt hushåll slängt de senaste 30 dagarna?

1 .Mjukt bröd 46 %

2. Gurka 30 %

3. Banan 27 %

4. Clementin 24 %

5. Tomater 23 %

6. Äpplen 23 %

7. Mjölk 22 %

8. Crème fraiche 21 %

9. Morot 20 %

10. Lök 18 %