Rikspolischefen bjöd in handelns aktörer för att vända brottsutvecklingen

I tisdags bjöd Rikspolischef Anders Thornberg in Svensk Handel, Livsmedelshandlarna och andra aktörer inom dagligvaruhandeln för att diskutera hur ökad samverkan kan bekämpa brottsligheten i utsatta områden.

Ett hundratal personer deltog under tisdagens möte, på inbjudan av rikspolischef Anders Thornberg. Bland deltagarna fanns flera representanter för Svensk Handel, Svensk Dagligvaruhandel, Livsmedelshandlarna och flera företag i branschen.

Tar otryggheten på allvar

– Butiker har en avgörande roll för att skapa trygga samhällen. Vi ser med oro på hur otryggheten i handeln växer, sade Anders Thornberg.

Rikspolischefen hade bland annat tagit intryck av Svensk Handels Trygghetsbarometer som följer handlarnas brottsutsatthet. Han klargjorde samtidigt att Polisen inte kommer att klara av uppdraget på egen hand. Ändå måste tillväxten av nya kriminella stoppas.

– När en person skjuts ihjäl på gatan står femton andra redo att kliva in. Det är det riktigt stora problemet, sade Anders Thornberg.

Handeln lyfte viktiga frågor

Handeln lyfte flera frågor som är viktiga för branschen. Bland annat tillträdesförbudet, straffrabatten och vikten av fler poliser. Förhoppningen är att polisen ska hjälpa till att driva frågorna.

– Det finns en frustration även hos polisen på grund av att de inte har de verktyg som krävs, säger Karin Johansson, vd Svensk Handel.

Mötet var ett avstamp för en utvecklad samverkan mellan polisen och näringslivet.

– Alla idéer som fördes fram under mötet ska samlas ihop och vår säkerhetschef Per Geijer kommer att ha en fortsatt dialog med polisen. Vi hoppas kunna hitta fler samarbeten som inte kräver ändrad lagstiftning, som till exempel Trygg i butik på Södermalm i Stockholm, säger Karin Johansson.

Äntligen igång med dialog

Uppslutningen från handelns sida var god, Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson, var också en av dem som fanns på plats.

– Väldigt glädjande att vi nu har kommit igång med denna dialog. Från handeln ser vi nu fram mot det fortsatta arbetet, sade Pär Bygdeson.

Axfoods vd Klas Balkow var också med på mötet.

– Andelen hot, våld och stölder ökar i våra butiker. Ytterst är det en arbetsmiljöfråga får våra medarbetare, sade han.

Anders Thornberg ser positivt på branschens engagemang och välkomnar samarbeten.

– Att butiker etablerar sig och finns kvar i socioekonomiskt svaga områden är en förutsättning för att människor ska känna sig trygga, sade han.

Livsviktigt fortsätter att bevaka trygghetsfrågorna i butik och återkommer med uppföljande rapportering över mötet med rikspolischefen.

Text: Marie Hallencreutz

Källor: Livsmedelshandlarna, Svensk Handel, m.fl