Röst från Järvaveckan: ”Jag vill ha hårdare konsekvenser för de som utför brott i mataffärerna”

Livsmedelshandlarna har under våren och försommaren jobbat aktivt med opinionsbildning mot brott i butik. Nu senast fanns Livsmedelshandlarna på plats i Järva, andra veckan i juni, och visade virtual reality-filmer över hur ett knivrån i butik kan gå till. Nästa steg är Almedalsveckan i början av juli.

– Filmen var riktigt obehaglig och jag tänkte direkt på hur svårt det måste vara för en anställd att gå tillbaka till jobbet dagen efter en sådan här händelse där en galning hotar med kniv, säger Mattias Rydahl, student på Södertörns högskola.

– Min nästa tanke var att herregud, jag har inte riktigt fattat hur vanligt det är med dessa brott, hur de hotar och bara tar saker, varor. Sen blev jag oerhört upprörd över att det inte fanns några vettiga åtgärder.

Vad menar du med att det inte fanns vettiga åtgärder?

– Jo, efter filmen som visade hur en man med kniv hotar i en butik, får man en fråga med tre svarsalternativ. Frågan var vilket alternativ att agera som är bäst i en sån här situation. Man kunde ringa efter polisen, låta personen gå eller ta ner honom på egen hand. Men inget av alternativen var bra!

Varför inte?

– Om man ringer efter polisen så kommer de inte dyka upp förrän efter typ 40 minuter och sen skulle de ändå inte följa upp hot om våld. Att låta personen gå är ju inte heller rätt, tycker jag. Sen om man skulle ta fast personen och ta ner honom på egen hand så får man inte göra det om man själv inte hotats,. Då riskerar man att åtalas så det finns inget man kan göra när en galning kommer in i en butik med kniv och hotar. Det är jättekonstigt för folk är ju i livsfara.

– Jag fattar inte att det blivit så här. Jag tycker jättesynd om alla som jobbar i mataffärer och även kunderna, särskilt i de här områdena där brottsligheten är värre, säger han.

Vad skulle du vilja att de som jobbar i butik kunde göra när de blir utsatta för brott?

– Jag vill ha hårdare konsekvenser för dem som utför brott i mataffärerna. Jag blir så förbannad som privatperson att det inte blir större konsekvenser, att de kommer undan med det. Det håller inte. Det måste var rejäla konsekvenser så att det blir avskräckande.

– Sen har jag funderat mycket på möjligheten att porta personer som hotar, bråkar och snor saker. När det gäller mat är jag tveksam för det är något alla behöver. Samtidigt är det självklart att man från affärens sida inte vill ha personen där igen som begått brottet. Kanske det är bra ändå, att kunna porta, för det finns ju andra affärer som personen kan gå till för att skaffa mat och då kanske han lär sig att det är fel med ett hotfullt beteende, säger Mattias Rydahl.

Livsmedelshandlarnas nya VR-filmer kommer även att visas i Almedalen och även där kommer besökarna att få fundera över vilka möjligheter butikerna har att freda sig mot brott.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Eventyr