Så blev Bryant Park en trygg och populär plats med aktiviteter för alla

Bryant Park är ett område på Manhattan, inte långt från Central Park. I början av nittiotalet fick det öknamnet ”Needle Park” på grund av att det mest var narkomaner och kriminella som höll till där. Andra människor gick omvägar runt parken, det gick inte att driva butiker, restauranger eller annan typ av verksamhet som kräver kunder för att går runt.

– Detta fick som effekt att fastighetsvärdena sjönk till botten. Man kunde helt enkelt inte hyra ut längre, berättar Kati Solomon, vice president Operations på Bryant Park.

Livsmedelshandlarna studerade brottshantering i NY

I slutet av september följde Livsmedelshandlarna med på en studieresa till New York som var arrangerad av Tryggare Sverige. Syftet med resan var att på plats göra en rad studiebesök för att lära sig mer om hur man de senaste 25 åren arbetat med brottsförebyggande åtgärder. I denna och följande artikel om stadens Polis, NYPD, får vi läsa om hur staden tillsammans med NYPD minskade brottsligheten drastiskt med samarbete, ökad närvaro av Polisen och korsrefererande databaser.

I Bryant Park till exempel fanns det få möjligheter att bedriva företag som kaféer, butiker eller annan typ av verksamhet. Detta på grund av parkens höga kriminalitet med bland annat drogförsäljning och likaså användning. Men en vändning skulle komma.

Business improvement district

Ett antal av fastighetsägarna gick samman och bildade New Yorks första BID, Business Improvement District. I Sverige kallas detta för exempelvis platssamverkan, men i grunden handlar det om att privata aktörer inom ett avgränsat område går samman och ser till att arbeta med brottsförebyggande åtgärder av olika slag. Bryant Park har nu funnits i 26 år och är nu väletablerad och välfinansierad.

– Så var det inte i början, säger Solomon, då fick vi göra mycket med små medel. Åtgärder av typen, byta lampor, städa regelbundet, sköta om växterna bättre samt, vilket var en höjdare, börja köpa in lösa stolar så att människor kunde välja var de ville sitta, till skillnad mot fasta bänkar.

Beskattningsrätt

Staden New Yorks kommunfullmäktige och borgmästare har ett stort mått av självbestämmande med svenska mått mätt och de gjorde det möjligt för olika BIDS att starta på nittiotalet genom att ge dem en form av beskattningsrätt. Det börjar med att ett antal fastighetsägare ser att de behöver göra något för att vända utvecklingen. Om 51 procent eller fler av fastighetsägarna i ett område anser att detta är en bra idé, måste de andra ansluta sig och vara med och finansiera.

– Kostnaden för medverkan i detta ligger på 12 cent per kvadratfot yta, berättar Kati Solomon.

Arrangemang för alla

I takt med att åren har gått och Bryant Park lyft sig ur misären har denna finansiering blivit en mindre del av de pengar som kommer in. De arrangerar konserter, företagsevent och det finns en rad restauranger inom parken.

– Alla event som sker måste dock vara öppna för alla, även en hemlös får vara med om man följer de regler som gäller för parken, säger Solomon.

Toan lockar gäster

I parken finns förutom 4 000 stolar, pingisbord och restauranger, el för laddning samt gratis wifi och inte minst en mycket fin offentlig toalett. Genom att inreda och sköta om den så att besökaren får känslan av att vara på ett bättre hotell, lockar toaletten i sig många gäster till Bryant Park.

Principer för framgång

För att bli framgångsrik i sitt arbete med Bryant Parks omvandling har de under alla år hållit på ett antal principer:

  • Allt arbete ska ske med egen personal
  • Mät allt som går att mäta, hela tiden
  • Alla som jobbar med service i parken ska ha uniform
  • Man ska inte ta hjälp av konsulter, det är bättre att pröva idéer själv och utvärdera
  • Inga bidrag från det offentliga för då kommer personer som inte vet något ha synpunkter på det man gör
  • Omfattande kameraövervakning ( det finns ingen GDPR i USA, övervakningen sker till lika delar för att öka tryggheten i parken som för att skydda parken mot stämningar om något händer)
  • På kvällstid ska belysningen vara av en sådan kvalitet att man utan problem kan läsa tidningen var som helst i parken
  • Tät dialog med polisen

Satsar på mycket folk, särskilt kvinnor

Detta har resulterat i att man nu har 12 miljoner besökare årligen. Många människor skapar trygghet och lockar fler människor till platsen. Det man framför allt vill är att öka andelen kvinnliga besökare.

– Har vi minst 50 procent kvinnor i parken är det bra för alla. Därför satsar vi mycket på aktiviteter som tilltalar kvinnor. Gärna mammor med barn eller äldre, konstaterar Kati Solomon.

Hon berättar vidare att en återkommande och mycket populär aktivitet är när de arrangerar krokikurser med unga vältränade killar som modeller. Andra populära aktiviteter är yoga, musik och skridskoåkning. Det handlar om att i alla delar skapa en miljö där det är ointressant att göra kriminella saker.

– Har du egna skridskor kostar det inget, har du inte det går det bra att hyra för en liten peng, säger Solomon.

Text och foto: Pär Bygdeson, Livsmedelshandlarna

 

Bildtext:

Bryant Park kallades tidigare för ”Needle Park” på grund av missbrukare och andra kriminella som tagit parken i anspråk. Idag är parken blomstrande och fri från brott genom ett antal enkla grepp.