Samarbetar med skola och polis mot snatteri

Stefan Rubin, handlare på Ica Supermarket i Jämjö i Blekinge jobbar på flera fronter för att få bukt med snatteriet i sin butik. Bland annat polisanmäler han varje gång snatteriet uppmärksammas och han får hjälp av polisen att förklara för snattarna hur fel det är och att de inte är välkomna i butiken på ett år.

– Vi har folk som snattar i alla åldrar, från sju år till åttio år gamla. Men vi får inte tag i alla. Mörkertalet är stort liksom problemet i sig. Bortåt en halv miljon kronor årligen kostar stölderna mig. När vi tar fast de yngre kopplar vi alltid in föräldrarna och har ett samtal med dem. Barnen är sedan inte välkomna på ett år i butiken utan att föräldrarna är med. När året har gått tar vi in dem igen för ett samtal. Det gäller även de äldre som snattar, säger Stefan Rubin.

Polisen förklarar

Äldre som snattar och åker fast tas in av polisen för ett samtal.

– Polisen förklarar för dem hur fel det är och att de inte är välkomna i butiken på ett år. Deras förklaringar till snatterierna är många och en del är helt knasiga som att de handlat i så många år i butiken att de har ”rätt att ta för sig” utan att betala.

Skolklasser på besök

I samarbete med skolorna tar Stefan in skolklasser i butiken där han försöker, så pedagogiskt det går, att få dem att höja blicken och synliggöra problemet. Att svinnet medför att man måste höja priserna på varorna eller att kostnaderna för svinnet är pengar som kunde ha använts till olika aktiviteter som nu inte kan genomföras.

– Jag brukar också säga ”tänk om jag gick in i ditt hem och tog för mig av dina saker, hur skulle du reagera då?”. Då brukar de flesta tänka till lite och känna att det vore tråkigt att bli av med sin mobil, cykel eller vad det nu kan vara. Och det är likadant för mig som har en butik. Jag har ju köpt mina varor och säljer dem vidare till mina kunder. Hur kan man tro att det är okej att ta mina varor?

Text: Marie Halldestam Hallencreutz

Foto: Hanna Hansson