Skatt på plastpåsar är ett trippelfiasko som måste rivas upp

Miljöpåverkan har ökat, skatteintäkterna uteblivit och nu råder dessutom brist på påsar. Fyra månader efter platspåseskatten konstaterar flera experter att den är ett praktfiasko. En av experterna är Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna. Läs hela artikeln på fPlus här.

Den 1 maj infördes en ny skatt på bärkassar och frukt och grönt-påsar i plast. Syftet var att minska nedskräpningen och spridningen av mikroplaster i naturen.

Regeringen bedömde det som ett effektivt sätt att se till att Sverige uppnår kraven i EU:s förpackningsdirektiv och de svenska miljömålen.

Motsatt effekt

I stället har miljöpåverkan ökat, skatteintäkterna uteblivit och nu råder dessutom brist på påsar. Fyra månader efter platspåseskatten konstaterar flera experter att den är ett praktfiasko.

Pär Bygdeson är en av dem som uttalar sig i fPlus artikel.

Träffar helt fel

– Den här skatten träffar helt fel. Det är något som ser bra ut på en pressträff eller i sociala medier men som inte är det egentligen. Hållbarhetsarbetet är för viktigt för att slarvas bort på symbolfrågor, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna till fPlus.

Att betydligt färre väljer en plastbärkasse i livsmedelsbutiken nu när den kostar uppåt sju kronor kan först låta bra miljömässigt. Men eftersom så många i stället väljer en pappåse, eller en avfallspåse på rulle som allt fler har börjat använda, blir effekten tvärtom sämre för miljön.

Förnybar plast bättre

Pär Bygdeson instämmer i att bärkassarna av förnybar eller återvunnen plast också är mycket bättre än papperspåsar och bomullskassar.

– En pappkasse är 43 gånger mer miljöbelastande i sin livscykel och en bomullspåse behöver användas 20 000 gånger för att komma ner i samma miljöbelastning som en engångsplastpåse.

Handlare hör av sig och säger att det är svårt att beställa in nya avfallspåsar nu.

Pär Bygdeson bekräftar också att allt fler använder avfallspåsar i plast på rulle som de har med sig i väskan.

Skatteintäkterna uteblir

Ökningen är så markant att de till och med börjar ta slut på många håll.

I och med att allt färre köper plastbärkassar är det inte heller någon skattemässig framgång för staten. Efter ett par månader var skatteintäkterna 50 miljoner kronor vilket var långt ifrån förväntat. Regeringen räknar med att skatten ska ge två miljarder i intäkter i år.

Lägg skatt på fossila påsar

En plastskatt hade fått en miljöstyrande effekt om plastkassar tillverkade av återvunnen biologisk råvara hade undantagits. Som det är nu får den motsatt effekt, enligt Pär Bygdeson.

– Vill man minska användningen av fossila bränslen är det rimligt att lägga skatt på fossila plastkassar – inte på alla påsar.

Referat: Marie Hallencreutz

Källa och foto: fPlus