Skolelever köar på Ica för godis

Hundratals skolelever har stormat Ica Supermarket Telefonplan i Stockholm varje vardag klockan halv tre för att köpa godis. Nu sätter butiken upp köstolpar för att råda bot på kaoset i butiken.

Ibland har det varit över hundra barn inne i Ica-butiken och med det har det följt både hög ljudvolym och stökigheter så pass stora att närpolisen ibland kommit för att skingra barnen. Anledningen till elevkaoset i butiken beror på att eleverna går på Engelska skolan som ligger mittemot butiken. Och på Engelska skolan råder totalt godisförbud.

Sockerförbud på engelska skolan

De 900 elever som går där får inte ta med sig godis eller sötsaker in i skolan. Det säljs inte heller några sötsaker. Till lokaltidningen Stockholm Direkt Liljeholmen/Älvsjö säger rektorn att eleverna kommer från hela Storstockholm och att de har lite tid efter skolan innan de åker hemåt. Tid för att äntligen köpa godis.

Butiken hittade dock en lösning till slut som påminner om krogarnas sätt att hålla ordning. Strax före anstormningen vid skoldagens slut ställs stolpar med röda rep mellan sig ut, och en anställd går går ut som insläppare. Barnen och ungdomarna från skolan kommer dit och börjar köa för att släppas in i butiken. Två går ut. Två släpps in.

Vänt anstorminingen till något positivt

Alexander Modigh jobbar i butiken. Han har runt två pass som insläppare i veckan, säger han till tidningen Handelsnytt.

”Det är roligt. Man snackar med kidsen och blir lite som en fritidsledare light. Jag vet vilka deras favoritämnen är och hur skoldagen varit.”

Han tycker att det är bra att butiken lyckats vända anstormingen till någonting positivt. Visst var det lite grinigt från ungdomarna först men när de fått anledningen förklarad för sig har de tyckt att det varit rimligt.

”Framför allt är det andra kunder som upplevt det som stökigt tidigare.”, säger han och tillägger att vanliga kunder inte behöver köa.

Lördagsgodiset glömt och begravt

Ann Fernholm som är författare, vetenskapsjournalist och doktor i molykelär bioteknik, känd bland annat för för sina böcker om socker i kosten och dess relation till fetma och diabetes, kommenterar situationen på Ica Supermarket Telefonplan så här:

”Lördagsgodiset är glömt och begravt. Nu köar barnen för att få köpa godis på väg hem från skolan. Fortsätter vi så här kommer problemen med fetma och diabetes att bli ännu värre. Hur ska vi har råd med den vård som detta orsakar? Och hur kommer de här barnen att må i framtiden?”.

Text: Marie Hallencreutz

Källor: Stockholm Direkt Liljeholmen/Älvsjö, Handelsnytt, Ann Fernholm

Bild: Pixabay