Stängde butikerna i protest mot kriminaliteten

Idag stängde handlarna butikerna i Husby centrum – igen. Förra årets protest mot kriminalitet har gett föga effekt, trots löften om vakter och ökad polisnärvaro. ”Vi vill att samhället håller sitt löfte till oss”, säger Salam Kurda, ordförande i Husby företagarförening.

 

Förra året stängde handlarna i Husby centrum sina butiker vid lunchtid dagen innan nyårsafton, i protest mot den ökade kriminaliteten i området som drabbade deras verksamheter. De blev lovade åtgärder som trygghetsvakter, ökad polisnärvaro och kameraövervakning. Den sistnämnda är det enda löftet som uppfylldes. Nu ska dessutom den sista polisstationen i Kista-området stänga. Det får företagarna att se rött– igen.

Så idag, torsdag var det dags för en ny protest. Då stängde handlarna i Husby centrum sina butiker mellan klockan 12.00 och 12.30 för att protestera mot den ökande kriminaliteten och samhällets brist på engagemang.

– Vi blev lovade vakter och poliser, men lämnas med nästan inget. Samhället har svikit det löfte vi fick. Därför protesterar vi igen, säger Salam Kurda.

Han har tidigare berättat för Svenskt Näringsliv om hur kriminaliteten påverkar företagarnas villkor. Försäkringsbolag som knappt vågar teckna dem som kunder, krossade fönster, grova stölder med vapen och hot är vardag i Husby centrum.

Det fick Salam Kurda att tröttna, och han stänger sin butik för gott den 1 december i år, efter 30 år. Trots det kämpar han vidare för en bättre miljö i Husby centrum. Han hoppas fortfarande på bättring i samband med torsdagens protestaktion.

– Vi vill bara att polisen och politiken håller vad de lovar. Vi vill att de ändrar beslutet att stänga polisstationen och vi vill ha ordningsvakter här, precis som vi blev lovade.

Kriminaliteten i området har ökat, och butikerna har stora problem med allt från snatterier till grova rån.

– Jag tog över butiken den första maj. Redan i juni utsattes butiken för en smash and grab-kupp, berättar Nico Mulic, som driver Ica Supermarket i Husby, för Market.

Men det är inte första gången handlarna i Husby protesterar. I december förra året gick de, genom Husby centrums företagsförening, ut i en liknande protestauktion. Då lovades de enligt Nico Mulic ökad närvaro både när det gäller poliser och väktare.

– Det enda vi har fått är fler övervakningskameror. I stället för att tillsätta fler poliser så ska de nu stänga polisstationen i Kista. Protesten är en markering att det här inte är okej.

Övervakningskamerorna är bra men inte tillräckligt, menar Nico Mulic. Särskilt med tanke på att snatterierna ökar och polisens utryckningstider är långa.

– Det är inte så kul att sitta och vänta på polisen i två timmar när den som har snattat bara blir mer och mer aggressiv. Man tar bara varorna och låter dem gå, vilket så klart inte är bra. Det är fler poliser och vakter vi behöver, inte övervakningskameror.

Källor: Svenskt Näringsliv, Market

Bilden: Salam Kurda, ägare Salam orient livs och ordförande i Husby Företagarförening