Succé för starköl i finska butiker

Den nya finska alkohollagen trädde ikraft den 1 januari. Gränsen för alkoholhalt i öl höjdes från 4,7 procent till 5,5, för öl som säljs i matbutiker. Som väntat ökade ölförsäljningen rejält i butikerna i januari och samtidigt tappade Alko i försäljning.

Sedan tidigare har finska butiker fått sälja öl med upp till 4,7 volymprocents alkoholinnehåll. Nu får butikerna sälja öl, och även alkoläsk, upp till 5,5 volymprocents alkoholinnehåll.

Den nya alkohollagen innehåller många fler ändringar, främst regler som underlättar för mikrobryggerier och restauranger.

Lagen gör det exempelvis möjligt för hantverksbryggerier att ansöka om tillstånd till minutförsäljning av öl. Hantverksbryggerierna kan då sälja drycker på under 12 procent direkt till kunderna.

I och med den nya alkohollagen kan restauranger fortsätta med utskänkning till klockan fyra på efternatten, bara genom att meddela om saken. Kunderna får sedan ytterligare en timme på sig att dricka upp. Tidigare avslutades utskänkningen 01.30.

Finska krogar får därtill rätt att idka försäljning av öl och alkoläsk enligt samma regler som gäller för livsmedelsbutiker. Resturanggäster kan därmed köpa med sig öl hem bara de gör det innan kl 21.00.

Alko, den finska motsvarigheten till Systembolaget, får till vardags hålla öppet en timme längre än tidigare, till klockan 21.

 

Fakta | Finlands nya alkohollag

Mataffärerna får sälja starköl

Den högsta tillåtna alkoholhalten för drycker som säljs i livsmedelsaffärer och kiosker höjs från 4,7 % till 5,5 % från den 1 januari 2018.

Alkoläsk får säljas fritt

Före den 1 januari 2018 fick blanddrycker som alkoläsk endast säljas på Alko, den finska motsvarigheten till Systembolaget. Begränsningen gällde även drycker som hade en alkoholprocent som underskrider 4,7. Numera får spritblandningar av olika slag säljas i butiker och kiosker om dryckernas volymprocent underskrider 5,5.

Flexibla utskänkningstillstånd och längre öppettider för krogarna

Tidigare måste serveringen av alkoholdrycker avslutas kl. 01:30. Tillstånd att servera längre kunde beviljas på särskilda grunder. Numera får krogarna servera alkohol till klockan 04:00, om en anmälan om detta gjorts i förväg. Kunderna får dricka redan inhandlade drycker till klockan 05:00.

Indelningen i olika serveringstillstånd (A, B, och C-rättigheter) har slopats. Serveringstillståndet omfattar numera alla alkoholdrycker.

Krogarna får nu ägna sig åt happy hour-marknadsföring. Tidigare fick inte krogarna erbjuda mängdrabatter under vissa tider på av dygnet.

Småbryggerier får sälja sina produkter direkt till kunden

Enligt den nya alkohollagen får så kallat hanterverksöl säljas direkt av tillverkaren. Med hantverksöl avses alkoholprodukter som framställs av malt och som innehåller högst 12 % alkohol.

Bryggerierna får också sälja andra alkoholprodukter vars volymprocent underskrider 5,5.

Rätten till direktförsäljning gäller bryggerier som tillverkar högst 500 000 liter öl per år. Kravet syftar till att säkerställa att öltillverkare från andra EU-länder inte diskrimineras.

Krogar får ägna sig åt detaljhandel av alkohol

Den nya lagen möjliggör detaljhandel av alkohol på krogar. Tidigare fick inte kunden ta med sig drycker från serveringsstället.

För detaljhandeln på krogar gäller samma bestämmelser som för butiken: Alkoholhalten får vara högst 5,5 % och produkterna måste inhandlas mellan klockan 9 och 21.

Text: Marie Hallencreutz

Källor: YLE, SvT