Svenskar bunkrar upp inför Corona

Handlare och kunder berättar om hur konserver, stapelvaror och andra långlivade livsmedel tagit slut på sistone. Anledningen är att folk börjat bunkra inför Coronaviruset.

När Livsviktigt ringer runt till några butiker upprepas samma mönster. Butikerna är rensade på framför allt konserver men också ris, pasta, havregryn och andra stapelvaror är populära bunkringsvaror.

Slut på ravioli och köttbullar

Och enligt tidningen Livsmedel i fokus’ egen rundringning till butikerna syns samma mönster: Ravioli, köttbullar i gräddsås och fiskbullar i helkonserv är några av de mest efterfrågade produkterna när Corona-oroliga konsumenter hamstrar lagringsdugliga livsmedel, skriver tidningen.

Bunkrar för säkerhets skull

Livsviktigt talade med en kund på Ica Sjöhagen i Västerås:

– Jag hade tänkt att köpa Bullens pilsnerkorv, ravioli och köttbullar på burk som jag brukar göra när vi åker och seglar om somrarna. Den här gången var är det för att bunkra upp om vi skulle drabbas av Corona-viruset på något sätt, säger kunden som vill vara anonym.

– Men det var tomt i alla hyllor i butiken på Willys. Sedan åkte jag hit till vår Ica-butik men det var samma sak här på Sjöhagen. Det enda jag fick tag på var gulasch på burk, säger han.

Är du rädd för Corona-viruset?

– Nej, egentligen inte, men man kan inte vara nog försiktig. Jag har en familj att tänka på oavsett vad jag själv tycker. Dessutom tycker jag att man alltid ska vara förberedd för det oväntade.

– Här i Västerås blev vi nog så väl varse om hur allvarligt det kan bli när den stora skogsbranden utbröt för några år sedan. Och sen har vi haft stormar och annat elände. Det hör till civilförsvaret att vara beredd inför alla tänkbara och oväntade händelser, särskilt som vårt egentliga försvar, det militära, är alldeles för försvagat. Det gäller att se om sitt hus och det är det jag gör nu, säger han.

Har du gjort något mer för att förbereda dig?

– Förutom maten så har jag fyllt på vattendunkarna och sett till att ha batterier till radion och ficklamporna och bensin till elverket. Ljus och tändare har vi så det räcker ändå, min fru är galen i ljus, särskilt såna som luktar. Sedan är det alltid bra med ett rimligt hemma-apotek.

Olika behov efter händelse

– Det är ju olika vad man ska bunkra­­ eller se till att ha hemma beroende på vilken oväntad händelse som kan inträffa. För Corona handlar det mest om att inte kunna gå hemifrån för att smitta andra eller bli smittad av andra, så då det är det mat och mediciner som gäller, säger han.

Haft användning av elverket

– Personligen har jag varit med om att vara utan el, värme och lyse vid en storm och då kan jag säga att elverket vi skaffade – på min frus begäran – kom väl till hands. Det var en kall och jobbig tid under en fasanfull storm och när vi väl fick vår el tillbaka lånade vi ut elverket till dem som ännu fått sin el tillbaka.

Text: Marie Hallencreutz

Källor: SvT, Lif, Fk

Foto: privat