Svenskproducerat och kvalitet tar plats på julborden i år

I år vill vi ha svensktillverkade produkter av hög kvalitet på julborden och julskinkan är återigen i topp. Det visar en ny undersökning av branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Svenskarna visar ett fortsatt stort intresse för svensktillverkad och högkvalitativ mat på årets julbord. Kött- och chark är populärast, även om framförallt yngre vill se mer grönt och icke-animaliskt. Det framgår av Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning där tusen svenskar har fått frågor om hur de kommer att äta, dricka och fira jul i år. Undersökningen utfördes av Demoskop.

– Julen är vår mest traditionstyngda högtid. Det ser vi inte minst på hur långsamt de starka preferenserna förändras. Men förändras, det gör de. Julskinkan tappar lite varje år samtidigt som den alkoholfria ölen knappar in på julmusten. Att julskinka och julmust är svenskarnas storfavoriter råder det dock ingen tvekan om, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

De traditionella julrätterna som julskinka, Janssons, sill, lax och köttbullar är populärast. 1 av 10 uppger att de kommer att äta mindre kött, samtidigt som 1 av 6 säger att de kommer att välja mer svenskt kött.

Julmust ligger fortfarande i topp, men öl – både alkoholhaltig och alkoholfri – blir en allt viktigare julbordsdryck. Glögg uppskattas av yngre medan äldre föredrar snaps.

– Det som gör julmaten så härlig är att man verkar lägga till snarare än att dra ifrån, och på så sätt kan alla få det de vill. Julbordet är en mix av tradition och förnyelse. Och just den mixen, där traditionella produkter uppdateras och twistas utifrån nya smaker, är våra svenska livsmedelsföretag fenomenala på, fortsätter Björn Hellman.

Pandemin har påverkat folks levnadsvanor i allmänhet och kommer även att ha inverkan på julfirandet. Fler än var tredje har planerat sina livsmedelsinköp i högre utsträckning och var fjärde har köpt mer hämtmat från restaurang. 1 av 6 uppger att de har ätit hälsosammare än tidigare, var femte köper mer från lokala producenter och lika många har ökat sin konsumtion av svensktillverkad mat och dryck.

Bara 1 av 6 uppger att de kommer att fira jul med fler än den närmaste familjen och så mycket som 70 procent kommer att anpassa sina inköp till julbordet med anledning av pandemin.

– En positiv effekt av pandemin är att var fjärde svensk har minskat sitt matsvinn. Och inför jul tycks mer kvalitet snarare än kvantitet vara melodin, även om utbudet fortsätter att breddas. Detta är, i kombination med det minskade antalet julbord, också positivt ur matsvinnshänseende, säger Björn Hellman.

Här följer ett urval av frågorna och resultaten i undersökning:

Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet?
1. Julskinka 25 %
2. Janssons frestelse 16 %
3. Sill 12 %
4. Lax 8 %
5. Köttbullar 5 %

Vilken typ av mat vill du ska dominera på ditt julbord? (Möjligt att ange flera svar)
1. Kött- och charkprodukter 63 %
2. Fisk och skaldjur 25 %
3. Grönsaker och rotfrukter 23 %
4. Annan icke-animalisk mat 8 %
5. Bröd och kex 5 %

Tror du att ditt köttätande kommer att förändras den här julen jämfört med tidigare jular och i så fall hur?
• Minska 12 %
• Ingen skillnad 86 %
• Öka 2 %

Vilka av följande drycker skulle du vilja att det serveras till maten på ditt julbord? (Möjligt att ange flera svar)
1. Julmust 76 %
2. Julöl 46 %
3. Vatten 41 %
4. Snaps 39 %
5. Glögg 27 %

Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?
1. Anders Tegnell 9 %
2. Jonas Sjöstedt 8 %
3. Carina Bergfeldt 8 %
4. Sven Melander 7 %
5. Anders Hansen 5 %

Här finns Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning 2020 i sin helhet.

Källa: LiF