Tjuv greps och släpptes två gånger samma dag

Tjuven greps först med stöldgods från ett inbrott men släpptes av åklagare trots att han var villkorligt frigiven. Tolv minuter därefter greps tjuven igen efter att ha jagats ut från ett personalrum på Ica där han tagit butiksnycklarna – och försattes åter på fri fot.

Det hela inträffade på södermalm i Stockholm i söndags och började med att en känd återfallsförbrytre bröt sig in i ett kontor.

Två yngre poliser som är ute och patrullerar hittar efter en halvtimme en misstänkt och det visar sig att han har stöldgodset i en påse.

Tjuven är känd av polisen för ett digert kriminalregister och tidigare stölder och får följa med till polisstationen. Mannen är dessutom villkorligt frigiven från ett tidigare straff.

Men hos åklagaren tar det stopp. Tjuven säger att han hittat påsen med stöldgodset och därför tycker åklagaren att han ska släppas.

Tjuven går då till närmaste livsmedelsbutik bara några hundra meter bort från polisstationen och tar sig in via en lastkaj och vidare in i personalrummet. Där hittade han huvudnycklar till butiken – och flydde från butiken då personalen upptäckte honom.

”Han upptäcktes av personalen som slog larm och då flydde han. Han hann ner till perrongen på tunnelbanan där vår pågående på dagturen rusade ner och fångade honom”, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid södermalmspolisen på twitter samt till Aftonbladet.

Allt inom loppet av tolv minuter.

Men trots det nya gripandet hade polisen inget val – han fick släppas på fri fot igen. De nya misstankarna om olaga intrång och egenmäktigt förfarande, som nyckeltillgreppet landade i, hade för lågt värde på straffskalan för att anhållan skulle vara aktuell.

Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson menar att liknande fall tillhör vardagen.

– Det är en enig bild bland många handlare att tjuvarna är ute på gatan snabbare än det går för poliserna att skriva rapporten. Fallet är ett tydligt exempel på ett rättsligt misslyckande. Inbrott och stölder tas inte på allvar och rättsväsendet saknar resurser att hålla kvar den här typen av brottslingar.

– Fler poliser behövs, men de måste också ha relevanta verktyg att arbeta med samt backas upp av resten av rättsväsendet, säger Pär Bygdeson.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Pixabay